Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Evija v akci. Podívejte se, jak řádí nejvýkonnější sériové auto světa

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Dynamický debut má za sebou Lotus Evija, auto s těžko uvěřitelnými technickými parametry, které si bude moci dovolit jen hrstka vyvolených.

Elektrický hypersport Lotus Evija se již představil světu, teď jej ale vůbec poprvé můžeme vidět v akci. Automobilka uveřejnila video z testování, na kterém novinku vidíme v celé její kráse.

Lotu chce tímto modelem vstoupit do nové éry a udělat tak definitivní tečku za méně úspěšnými roky, ve kterých bojoval s finančními problémy. Pod křídly čínského Geely se značka opět probudila k životu a to rovnou ve velkém stylu: nejsilnějším sériově vyráběným automobilem planety!

Slyšíte správně, Evija slibuje výkon 2000 koní (1471 kW) a 1700 newtonmetrů točivého momentu. Stovku zvládne za méně než tři sekundy a pokračovat může na maximální rychlost 320 km/h. Třístovku by měl hypersport prolomit za méně než devět sekund. Pohon obstarává čtveřice elektromotorů vyvinutých ve spolupráci s Williams Advanced Engineering, tedy lidmi, kteří mají zkušenosti ze světa formule 1.

Zakladatel společnosti Colin Chapman kdysi řekl, že s vysokým výkonem jste rychlí na rovince, ale s lehkou váhou všude. Evija váží 1680 kilogramů, což na první pohled není zrovna málo, přesto půjde o nejlehčí hypersport s elektrickým pohonem. Kompenzovat váhu elektromotorů pomáhá například lehounký monokok z karbonových vláken.

Připomeňme ještě, že Evija zdaleka nebude pro každého. A nemyslíme tím jen otázku financí, ale i dostupnosti. V roce 2020 vstoupí auto do výroby, vznikne však pouhých 130 kusů, což odkazuje na interní označení Typ 130. Jeden sporťák přijde v přepočtu na 48 milionů korun. Vážní zájemci musí hned na začátku složit zálohu ve výši sedm milionů korun.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)