Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus oficiálně uvádí termín odhalení očekávaného elektrického hypersportu Type 130

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Lotus v polovině dubna letošního roku potvrdil, že pracuje na vývoji elektřinou poháněného hypersportu s označením Type 130 a začátek června využil k uvedení termínu odhalení této novinky.

Lotus v rámci autosalonu v čínské Šanghaji v dubnu roku 2019 potvrdil, že pracuje na vývoji hypersportu s označením Type 130, poodhalil jeho siluetu a uvedl, že se má jednat o první elektromobil svého druhu, který bude pocházet z Velké Británie.

Přelom května a června roku 2019 využila britská značka Lotus k uvedení nových informací k připravovanému hypersportu s elektrickým pohonem. Type 130 má být podle nich odhalen 16. července 2019.

Video se připravuje ...

Vedle potvrzení termínu premiéry pak Lotus oficiálně potvrdil, že Type 130 bude vyráběn v jeho britském sídle v Hethelu a vznikne v sérii, kterou má tvořit pouze 130 vozů. Tento počet má odkazovat na typové označení novinky a skutečnost, že Lotus od svého založení nabídl právě takový počet typů.

Lotus Type 130 má být podle oficiálních materiálů automobilky nejdynamičtějším silničním vozem v její historii. Podle neoficiálních informací má být tento model výsledkem spolupráce s firmou Williams Advenced Engineering a má disponovat výkonem přes 736 kW (1000 k). Při srovnání s případnými konkurenty má tato novinka vynikat v souladu s tradicí značky výrazně nižší hmotností.

Hypersport, jehož délka má být podobná jako u modelu Evora, jenž je dlouhý 4394 mm, zatímco šířka má být výrazně větší, má využívat pohonu všech kol, který mají zajistit minimálně dva elektromotory. Použity mají být baterie nové generace, která mají mít výrazný podíl na jeho nízké hmotnosti. Dojezd na jedno nabití se má pohybovat kolem 400 km. Vedle nejmodernější techniky a špičkových výkonů má tento hypersport ohromovat i svou cenou, pohybující se kolem 2.000.000 britských liber (zhruba 60 milionů Kč).

Zdroj: Lotus Cars

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - kari.laz
4. 6. 2019 17:01
Opravdu tak očekávaného?
Od té doby, co se zjistilo, že stačí vzít elektromotor z výkonnějšího mlýnku na separát a dokoupit baterky je tu pomalu denně článek o tom, jak někdo představil "elektrický supersport" . Ale doby, kdy měla auta a hlavně supersporty "koule" , kdy se koukalo na to, co to má pod kapotou, to zase tak slavné nebylo a spíše se jednalo o zavedené výrobce a sem tam někdo nový s něčím povedeným. A zrovna Lotus a i Porsche mě mrzí, že se "snížili" k něčemu jako je elektroauto. Ale dost možná je k tomu donutily emisní limity a pokud vyprodukují elektro pro "duté zelené hlavy" a nechají auta pro normální lidi, tak budiž.