Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lucid útočí na nejvýkonnější Teslu! Nový model Air Sapphire má 1200 koní

Dominik Kovář
Diskuze (12)

Tesla Model S Plaid nabízí jako nejvýkonnější model značky 1020 koní. Přímý konkurent Lucid Motors nyní vyrukoval s výkonem, který Model S Plaid hravě překonává.

Sapphire je nyní označení pro nejvýkonnější verzi zatím jediného modelu americké automobilky Lucid Motors, která napřímo konkuruje Tesle. Sapphire s 1200 koňmi hravě překonává dosud nejvýkonnější verzi značky Air Grand Touring Performance o výkonu 1000 koní. 

Model disponuje dvěma motory vzadu a jedním vpředu. Dle výpočtů má Sapphire zvládnout stovku pod dvě sekundy a čtvrt míle pod 9 sekund. To jsou čísla, která se můžou rovnat i elektrickému supersportu Rimac Nevera z Chorvatska s 1900 koňmi pod kapotou.

“Dnes s představením modelu Sapphire podnikáme další krok vpřed. Lucid Air Sapphire, který je vůbec prvním produktem Lucid, jenž nese jméno Sapphire, staví na naší technické zdatnosti a posouvá vysoký elektrický výkon na další úroveň,” prohlásil Peter Rawlinson, generální ředitel Lucid Motors.

Video se připravuje ...

“Sapphire je ztělesněním toho, co pro Lucid znamená luxus a ultravysoký výkon,” přidal se Derek Jenkins, vedoucí designu značky. “Safír patří mezi nejcennější drahokamy, ceněné pro svou brilanci, barvu a tvrdost.”

Primárním lakováním pro verzi Sapphire bude modrá barva Imperial Blue, která je dle slov Jenkinse již ikonickou barvou pro americké publikum zejména v oblasti motorsportu. 

Lucid Air Sapphire bude mít tužší podvozek a individuální nastavení ABS, trakce, kontroly stability a elektronického posilovače řízení. Standardem budou karbon-keramické brzdy, které se budou skrývat pod koly Aero Sapphire obutých do speciálně vyvinutých pneumatik Michelin PS4S s rozměry 265/35 R20 vpředu a 295/30 R21 vzadu. Na těchto specifických discích budou také odnímatelné aero kryty z uhlíkových vláken pro optimalizaci aerodynamiky vozu.

Výroba modelu Lucid Air Sapphire bude omezená a začne v první polovině příštího roku. Startovací cena 249.000 dolarů (6.152.000 korun) dalece předčí všechny dosavadní modely Lucidu a také úhlavního konkurenta Teslu Model S Plaid.

Dominik Kovář
Diskuze (12)

Doporučujeme

30. 8. 2022 01:20
Re: To se bude prodávat líp jak housky na krámě.
Cilovka
Avatar - KANKUNEN
29. 8. 2022 15:15
Re: To se bude prodávat líp jak housky na krámě.
PR kecy.
Avatar - KANKUNEN
29. 8. 2022 15:10
Re: Na tyto projekty podporující
To bude tím, že má baterky z Horní Suché.
29. 8. 2022 14:38
Re: Ale musím uznat,
Ja uz si pul roku rikam, ze si nekdy o vikendu najdu chvilku a napisu nejakyho lambda bota co bude ty plusy a minusy automaticky srovnavat napric s kazdym prispevkem.

Pro tu srandu ... stejne je to rozbity a redakce to nema v planu resit, tak bych to aspon udelal uplne zbytecny.
29. 8. 2022 14:36
Re: To se bude prodávat líp jak housky na krámě.
Tak Lucid se s timto vozem profiluje nekde mezi S-class a Bentley ... nebo jako neco jako luxusnejsi M5