Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Luxus není zadarmo: Pneumatiky na Lamborghini LM002 prý stojí přes milion

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Legendární „rambo lambo“ je ideální hračkou pro tvrďáky s láskou k italské továrně na supersporty. Bohužel však není příliš levné na provoz.

Lamborghini bylo jedním z průkopníků ve výrobě luxusních SUV, když v 80. letech začalo vyrábět offroad LM002. Duchovní předchůdce dnešního Urusu vycházel z neúspěšného vývoje vojenského speciálu pro americkou armádu a automobilka jím chtěla nabídnout svou pověstnou značku i potenciálním zákazníkům z rozvojových zemí, kde nemohl jezdit supersportovní placatý Countach.

Jedním z nejlepších zákazníků malé italské továrny byla i extrémně bohatá rodina brunejského sultána, která vydělala až neuvěřitelné peníze prodejem ropy do celého světa a během několika desetiletí nakoupila více než 7 tisíc aut! Ve vrcholném byznysu navíc platí, že peníze jsou až na prvním místě, a tak členové sultánovy rodiny mohli nakupovat i exkluzivní modely, jenž automobilky jinak nechtěly prodávat normálním zákazníkům.

Jeden z bývalých vozů z obrovské rodinné sbírky brunejského sultána, kterým už od roku 1959 je  Hassanal Bolkiah, je i unikátní stříbrné Lamborghini LM002. To se v italské Sant’Agatě Bolognese vyrábělo výhradně jako „sportovně-užitkový pick-up“, ale tento konkrétní vůz má prodlouženou střechu a vypadá jako normální SUV.

Video se připravuje ...

Jedinečné Lamborghini z roku 1989 v rukách sultánovy rodiny najelo necelých 1800 kilometrů, než jej koupil Bernd Pischetsrieder, bývalý šéf BMW a Volkswagenu. Až u další majitelky však příběh speciálního LM002 začíná být ještě zajímavější. Neznámá maminka ze Švédska si jej koupila, aby v něm mohla vozit své děti do školy. Aktuálně je vůz ve sbírce švédských specialistů na veterány ze společnosti Motikon a má najeto skoro 10 tisíc kilometrů.

A dnešní majitelé u luxusního offroadu od Lamborghini řeší docela malý, avšak extrémně nákladný problém. Pětatřicet let staré Lamborghini totiž potřebuje nové pneumatiky, které údajně jsou jediné dostupné na světě a stojí závratných 54.000 amerických dolarů! Při dnešním kurzu je to přibližně 1,26 milionu korun, což je pořádná suma peněz!

Bohužel se nám však nepovedlo dohledat, zda se rozměr pneumatik unikátního LM002 pro brunejského sultána shoduje se standardním továrním obutím. Na světě totiž existuje mnohem dostupnější alternativa – Pirelli v loňském roce obnovilo výrobu pneumatik Pirelli Scorpion BK, s nimiž offroad Lamborghini LM002 v době svého vzniku odjížděl z výrobní linky.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

10. 4. 2024 10:41
Prý?
Asi nechápete svoji práci novináře.