Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemřel Marcello Gandini. Legenda designu, která navrhla ikony jako Miura či Countach

Daniel Fuglevič
Diskuze (9)

Automobilový průmysl opustil jeden z opravdových velikánů, jehož nápady formovaly vývoj nejen supersportovních aut.

Marcello Gandini, světoznámý italský designér, který stál za nespočtem ikonických vozů své doby, zemřel ve věku 85 let v domovském Turíně. Informace přinesla řada italských zpravodajských publikací. Uznávaného tvůrce lze bez přehánění označit za jednu z nejvlivnějších osobností na poli automobilového designu.

Video se připravuje ...

Gandiniho kariéra začala raketově stoupat okolo roku 1965, když se stal součástí známého studia Bertone, po odchodu tamního šéfdesignéra Giorgietta Giugiara. Pod střechou Bertone zůstal Gandini dlouhých 14 let, během nichž přivedl na svět hned několik převratných designů včetně Lamborghini Miura, původního prototypu Countach (LP500) nebo rallyeové ikony Lancie Stratos.

Experimentální design, který z pera Gandiniho na přelomu 60. a v průběhu 70. let působil velice futuristicky, bude nadále inspirativní i pro další generace designérů. Z konceptů italského mistra lze zmínit třeba klínovitý supersport Alfa Romeo Carabo nebo GT s prosklenými dveřmi Lamborghini Marzal, které bylo základem pro vznik produkčního Lamborghini Espada.

Gandini byl nicméně plodný nejen na poli superaut. V jeho portfoliu více jak padesátky vozů lze najít i slušnou řádku klasických aut pro masy. Studio Bertone se podílelo třeba na prvním Volkswagenu Polo nebo Fiatu 132, stejně tak na exteriéru prvního BMW řady 5 (E12) a později v 80. letech navrhl Gandini i design Citroënu BX. Ze středního proudu sporťáků lze zmínit Renault 5 Turbo nebo Fiat X1/9. Designér stál rovněž na prvopočátku dalších legend jako Lamborghini Diablo a Bugatti EB110, navrhl totiž jejich výchozí prototypy.

Po opuštění studia Bertone byl Gandini nezávislým designérem, který se zaměřoval nejen na práci pro různé automobilové značky, ale také působil v průmyslovém a interiérovém designu. A jak informoval italský zpravodajský kanál RAI News, Gandini byl aktivní i ke konci svého života, ve svých 85 letech ještě plánoval návrh tréninkové platformy pro mladé designéry v automobilovém muzeu v Dauhá v Kataru.

Daniel Fuglevič
Diskuze (9)

Doporučujeme

15. 3. 2024 07:38
Legenda....
.... taky se přidám - ten pán byl prostě legenda..... :yes: :yes: :yes: :yes:
14. 3. 2024 21:38
Re: Legendy nejen své doby.
Ešte aj sem ťaháte tieto veci? Nie je toho dosť?
Avatar - Ja Prvni 123
14. 3. 2024 20:56
R.I.P.
Uz jen za 1/9 by mel byt blahorecen.
Avatar - Mokrous
14. 3. 2024 20:54
Re: Legendy nejen své doby.
Moc si to idealizuješ. ***ů, kteří by kolaborovali úplně s každým tu je většina.
Ať by to přišlo zleva, zprava, shora nebo zdola, hlavně klid a teplíčko i kdyby to mělo stát život půlku města. Takoví lidi prostě jsou. Denně kolem tebe chodí a uměle se usmívají a jakmile by nastala extrémní situace, už bys měl kudlu v zádech.
Mě bys taky asi označil za chcimíra, protože válce nefandím a nepodporuju ji. Nefandím ale ani Rusákům. Nemám radost z toho, že tam chcípou desetitisíce v podstatě ještě děcek a všichni volají po dalších masakrech. Vždy platilo a platit bude: "Hrdinů jsou plný hřbitovy".
Rusa prostě takhle neporazí. Bohužel. A doplatí na to kompletně všichni a všechno.
14. 3. 2024 20:36
Re: Legendy nejen své doby.
A nejstrašnější na tom je, že některé české zrůdy by velice uvítaly, kdyby k nám ty ruSSácké tanky vtrhly znovu. Hned by tato česká svoloč s okupanty nadšeně kolaborovala a udávala své slušné spoluobčany... :-O :-O :-O