Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Majitelé Suzuki Jimny stanovili neobvyklý světový rekord, stačilo včas zapnout světla

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Malý offroad má mnoho předností, do Guinnessovy knihy rekordů se však zapsal něčím docela jiným.

Guinnessova kniha světových rekordů je plná zajímavých zápisů, přičemž některé umí opravdu překvapit. To je případ i rekordu, na kterém se podílelo několik generací populárního japonského offroadu Suzuki Jimny.

Během letošního srazu Suzuki Jimny Gathering 2023, který se uskutečnil v Jihoafrické republice v termínu od 22. do 24. září, totiž padl rekord pro „Nejvíce aut se simultánně rozsvícenými světly.“ V praxi to znamená, že majitelé celkem 796 vozů Suzuki Jimny na povel během 5 sekund rozsvítili světla.

Video se připravuje ...

Ke stanovení rekordu došlo 24. října a podle videa, které se objevilo na YouTube kanálu jihoafrického zastoupení značky Suzuki, se ho účastnilo několik generací populárního japonského offroadu. Celkem 796 vozů bylo vyrovnáno v několika řadách a několikrát přepočítáno.

Kromě stanovení rekordu se návštěvníci Jimny Gathering dočkali také bohatého doprovodného programu, včetně off-roadové jízdy Národním parkem Golden Gate Highlands. V kempu Jimny Camping Village na Langkranz Farm ale proběhly také koncerty.

Připomeňme, že první generace Suzuki Jimny byla představena v roce 1970 a šlo o jeden z prvních globálně úspěšných modelů automobilky. Zatím poslední (čtvrtá) generace byla představena v roce 2018 a díky kombinaci sympatického retro-designu a působivých schopností se okamžitě dočkala obrovského prodejního úspěchu.

Čtvrtá generace byla oficiálně uvedena na trh s třídveřovou karoserií, stejně jako předchozí generace malého offroadu. Na začátku tohoto roku však byla představena i pětidveřová verze, určená pouze pro indický trh.

Do budoucna se pak očekává také elektrická verze modelu Jimny, jejíž vývoj už potvrdila i samotná automobilka. Zatím neznáme žádné technické detaily, novinka by však měla být jedním z šesti připravovaných elektrických modelů značky, přičemž první má být představen již v příštím roce.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme