Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maličký karavan nabízí překvapivě kompletní výbavu k bydlení. Pojďte dál!

Mirek Mazal
Diskuze (4)

Italský obytný kompakt je menší než obyčejný pick-up, přitom uveze i malý apartmán s vlastním sociálním zařízením. Za volantem stačí klasický řidičský průkaz skupiny B.

Rozměrově menší obytná auta mají tendenci limitovat uživatele spoustou kompromisů. Výměnou za kompaktní velikost nájemníci přichází o základní životní standardy, jakými jsou použitelná toaleta nebo tekoucí sprcha. Italská přestavba Wingamm Oasi 540 dokáže efektivně odvézt vše, co lidský druh moderního typu potřebujete k výletu do přírody na více než jeden den.

Jen 5,4 metru dlouhý a 3,3 metru vysoký Fiat Ducato s nástavbou je mezi nárazníky menší než běžný pick-up F-150 od Fordu, třímetrový italský rozvor se zvládne otočit na ploše ne větší než 11,4 metru. Parkování by mělo být snadnou záležitostí méně zdatných karavanistů s řidičským průkazem do 3,5 tuny – více Oasi 540 neváží.

Novinka se vejde na kraj lesa bez narušení krajinného rázu, zmíněné uskromnění životních potřeb se však nekoná. Architektonicky rozumné uspořádání interiéru začalo otevřeným půdorysem s maximálním využitím každého centimetru prostoru po stranách. Dvě otočná sedadla řidiče a spolujezdce zapadají do nábytkové výbavy obývacího pokoje, kuchyně, jídelny a ložnice v jednom.

Multifunkční útulný prostor je vybaven sedací soupravou ve tvaru písmene L, na ni navazuje zakulacený stavitelný stůl a v protější části pojízdné garsonky našla svoje místo kuchyňská linka s dřezem, lednicí a dvouplotýnkovým vařičem. Od největší vybavené části je oddělena sprcha s keramickou toaletou, u zadního konce Oasi zbylo místo i na malou šatnu s doplňujícími úložními skříňkami.

Řada schránek je dostupná i zvenčí, za dvířky s automatickým odskokem jsou většinou uloženy provozní prvky jako nádrže na plyn, baterie a zásobníky vody. Poklop před zadním kolem skrývá další prostup či sklad například potravin, které si posádka může libovolně brát z interiéru i exteriéru. Šikovný zavazadelník je rovněž ukrytý za sklopným panelem zadního nárazníku, do hluboké schránky se vleze kempovací výbava dostupná prakticky okamžitě.

Pozadu chytrým řešením nezůstalo ani spaní. Kromě stanování a sledování hvězd jen ze spacáku může malý apartmán poskytnout klidný spánek až čtyřem osobám. Sklápěcí lóže pro dva má matrace s paměťovou pěnou o celkovém rozměru 1,4 x 2 metry. Zbytek posádky před spaním rozloží sedačku, pokud menším postavám nestačí složená varianta gauče.

Komfortní prostředí uvnitř karavanu udržuje systém vytápění Wingamm, který zvyšuje teplotu v interiéru také pomocí vyhřívané podlahy. Barvy nebo materiály všech povrchů lze přizpůsobit požadavkům zákazníka.

Budoucí majitel může konfigurovat kempovací výbavu, zatímco pod kapotou je od základu usazován čtyřválcový turbodiesel s pohonem předních kol. Z objemu 2,3 litru se podařilo vydolovat výkon 103 kW (140 koní) při 3600 ot./min a točivý moment 350 Nm při 1400 ot./min. Pomocí šestistupňového manuálu je stokilometrová rychlost dostupná za 21,4 sekundy. To vše při ceně Oasi 540 od 61.270 Euro bez daně (1,6 milionu Kč bez DPH).

Mirek Mazal
Diskuze (4)

Doporučujeme

1. 4. 2022 08:12
Karavan
To vypadá hodně dobře. Já mám na letošní léto takový plán. Nejspíš od https://www.reslgroup.cz/ bych si hrozně rád pronajal nějaký obytný vůz a procestoval s ním Českou republiku. Myslím si, že by to mohla být velice příjemná změna oproti klasické dovolené u moře. Ta mi například letos myslím vůbec chybět nebude.
27. 6. 2021 22:46
Re: Omg
Jó do podzemní garáže to nebude ;-) a bacha na mosty
27. 6. 2021 14:20
Re: Omg
No v každém případě bych volil raději nějaké delší a nižší provedení. Tohle je spíše pro ty co mají krizi s parkováním
27. 6. 2021 13:47
Omg
Široký - úzký
Dlouhý - krátký
Malý - velký
Jestli má 3,30 na výšku, tak určitě není malý, nebo dokonce maličký