Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Malý Hummer půjde do výroby

Michal Fokt
Diskuze (6)
Právě se díváte na finální podobu Hummeru H2, v níž se bude tento automobil již zanedlouho vyrábět.

Již v době, kdy se koncern General Motors dohodl s firmou AM General na možnosti používat jméno Hummer, bylo jisté, že se chystá něco velkého. Tedy vlastně malého. Hummer je totiž nákladní automobil, které ve své třídě nemá konkurenta, a klientela která je ochotná si jej pořídit a zároveň na něho má peníze není zrovna široká. Proto se GM rozhodlo, že začne vyrábět o něco menší automobil stejného jména, který bude využívat image současného Hummeru, a bude přitom cenově dostupnější, skladnější a pohodlnější.

Tyto snahy vyvrcholí počátkem příštího roku na lednovém autosalonu v Detroitu představením automobilu Hummer H2. Tento vůz bude vybaven vidlicovým osmiválcem Vortec o objemu 6,0 l/239 kW, v kombinaci se čtyřstupňovou samočinnou převodovkou. Točivý moment je rozdělován mezi přední a zadní nápravu v poměru 40:60 při otevřených diferenciálech, v případě jejich uzavření je rozdělen 50:50. Tomuto automobilu se zanedlouho budeme věnovat podrobněji v rubrice Představujeme.

Vzhledem k tomu, že je sériová podoba „há-dvojky“ identická s konceptem H2, představeným v New Yorku v tomto roce, zdá se, že soudní žaloba koncernu DaimlerChrysler byla zamítnuta. Jen pro osvěžení paměti – Automobilka Jeep zažalovala v mnohostránkovém dokumentu s úctyhodným svazkem „důkazů“ General Motors, protože je podle jejich názoru maska Hummeru H2 plagiátem té u Jeepů. Upřímně řečeno – nesetkali jsme se s jediným nezávislým názorem, jenž by tvrdil totéž, takže by se mohlo zdát, že jde jen o další epizodu v Američany zbožňovaných soudních sporech o cokoliv, jen když se na tom dá něco vydělat. V případě Hummeru H2 má ale vše poněkud jiný podtext. Je totiž jasně vidět, jak velké obavy má jistý tradiční výrobce off-roadů z nováčka, jenž bude stavět na sice krátkodobém, ale o to hůře překonatelném image téměř nezničitelného terénního superstroje ve službách US Army…

Michal Fokt
Diskuze (6)