Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Malý obytňák od 14 let: Tiny Van láká na výbavu velkých obytných aut

Lukáš Volšický
Diskuze (3)

Žijete ve Francii, je vám pouze čtrnáct let a chcete vyrazit kempovat s obytným autem? Žádný problém! Na francouzský trh právě přijíždí miniaturní obytná dodávka, na jakou tam ani nepotřebujete řidičák.

Ještě nemáte ani občanský průkaz, ale už byste chtěli uniknout od každodenních povinností základní školy a kempovat v přírodě s obytným autem? Francouzský výrobce Vans Sans Permis představuje netradiční řešení a uvádí do prodeje první obytnou dodávku, na kterou ve Francii nepotřebujete řidičský průkaz. Jmenuje se Tiny Van a mohou ji řídit všichni od minimálně čtrnácti let.

Až miniaturní obytná dodávka Tiny Van cílí na novou mladou generaci „kemperů“, jakou chce zaujmout výbavou plnohodnotných velkých obytných aut. Standardně disponuje dvoumístnou kabinou, dvěma místy k sezení v jídelním prostoru a dvěma lůžky ve střešním stanu s vnitřní plochou 210x120 centimetrů. Ten otevřete nebo zavřete za pouhých 30 sekund a jednoduše tak můžete spát, kde se vám zachce.

Nezávislost na okolním světě pro kempování na divoko pak zajišťuje integrovaný akumulátor a nádrže na čistou a odpadní vodu. Standardní výbavou malé dodávky jsou také vařič Camp Bistro 2, odnímatelná lednice, elektrické čerpadlo na vodu, vnitřní osvětlení, venkovní sprcha, nerezové umyvadlo, vnitřní elektrické zásuvky, USB zásuvka nebo odnímatelný stolek. Na přání můžete mít i couvací kameru.

Video se připravuje ...

A pokud se vám francouzský Tiny Van zdá jako pouze upravená elektrická dodávka pro rozvoz nákupů po městech, technika je příjemným překvapením. Výrobce sáhl po nejspolehlivějším, nejekonomičtějším a nejekologičtějším malém spalovacím motoru na trhu, naftové jednotce Kubota splňující emisní normu Euro 5. Má zdvihový o objem 479 cm3, maximální výkon 4,4 kW (6 koní) a se spotřebou 3,1l na 100 km a palivovou nádrží na 24 litrů láká na dojezd okolo 500 kilometrů. Maximální rychlost je 45km/h.

Jízdní komfort při cestování za dobrodružstvím má zlepšovat optimalizovaná zvuková a tepelná izolace i rádio s bezdrátovým připojením chytrých mobilních telefonů přes Bluetooth. Tiny Van je zákazníkům dostupný v bílé, modré a šedé barvě a prodává se za cenu od 29.999 eur včetně daně.

V Česku by Tiny Van stál přibližně 730 tisíc korun, ale bohužel nás nenapadá jediná legislativní klička, jak jej u nás řídit od 14 let. Česká mládež se zájmem o kempování v obytných autech tak má smůlu.

Lukáš Volšický
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
16. 9. 2023 19:37
blbost na entou
Co bude příště? Kamion na bázi elektrokoloběžky? :no: :no: :D
16. 9. 2023 11:59
No, nevím...
Několik problémů: když 14 letý děcko někoho zabije takovým předraženým krámem, kdo si to zodpoví? Dál, už vidím rodiče, jak pouští děcko na víkend kdo ví kam. Dál, už vidím, co tam budou dělat - mám pocit, že je nebude zajímat povolená hranice pro sex, zvlášť, když ve 14 jsou netrestatelní. Takže i v případě sexu vlastně o nic nejde, páč se jim stejně nic nemůže stát. Za mně? Pro sebe snad, pro děcko ani náhodou, případně "ušetři si z kapesnýho".
15. 9. 2023 18:30
Protože i ve Francii je ...
...legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku 15 let, tak mladý pár bude celý rok nucen na výletě pouze chytat ryby.

No co, ruce jim budou smrdět stejně. :-)