Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Airstream nejsou jen lesklé karavany. I tento Mercedes je dílem slavné společnosti

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Airstream Interstate 19X je obytný vůz pro dobrodruhy, který vznikl na základech Mercedesu Sprinter.

Pokud se alespoň trochu zajímáte o karavany, pak pro vás jméno Airstream jistě není ničím neznámým. Tradiční americká společnost se proslavila především svými elegantními karavany s lesklým hliníkovým pláštěm, které v sobě snoubí moderní výbavu s nádechem retro-elegance. Jenže karavany nejsou to jediné, co slavná společnost nabízí.

Jedním z příkladů může být i nový model Interstate 19X, který reaguje na rostoucí popularitu obytných dodávek pro jízdu v lehčím terénu a tzv. VanLife trend, kdy lidé žijí, pracují a cestují se svým obytným vozem. A model Airstream Interstate 19X by jim to měl výrazně zpříjemnit.

Video se připravuje ...

Základem obytného vozu je Mercedes Sprinter s délkou 5,8 metru, který byl upraven tak, aby nabídl pohodlí i v divočině. Aby se ale posádka vůbec dostala mimo civilizaci, dostal vůz přední rám, přídavná světla a ochranný nástřik v nižší části karoserie a na kapotě. Prahy chrání trubkový rám, zatímco podběhy vyplňují kola obutá do terénních pneumatik.

K pohodlí na cestách přispívá například elektricky ovládaná markýza na boku vozidla s LED osvětlením nebo výstup pro venkovní sprchu. Na střeše je pak kromě samostatné klimatizační jednotky instalován i solární panel s výkonem 250 W, který napájí dvojici 100 Ah LiFePo akumulátorů v kabině.

V přední části kabiny se mnoho nezměnilo, sedadla s otočným mechanismem ale mohou zaujmout dvoubarevným čalouněním. Zajímavější změny proběhly vzadu, předně je ale potřeba zmínit malý koupelnový modul, který obsahuje sprchu i toaletu. Vůz je standardně vybaven nádrží na 76 litrů vody a nechybí ani nádrž na odpadní vodu.

Za koupelnou vidíme dvě kuchyňské linky, v jedné je zabudovaný dřez, druhá slouží především jako pracovní plocha. Ve výbavě vozu ale nechybí ani malá lednice s mrazákem, mikrovlnka nebo indukční plotýnka, kterou lze schovat v době nepoužívání. Zásuvky jsou navíc vybaveny mechanismem měkkého dovírání a zajištění.

V zadní části vozu vidíme dvě lavice, které mohou posloužit k posezení u jídla či práce. Současně z nich ale posádka může vytvořit i pohodlnou postel s rozměry 1880 x 1778 milimetrů. Díky velkým oknům je kabina hezky prosvětlená, nechybí však ani rolety pro její zastínění. U stropu je připraven úložný prostor na batohy a různé vybavení.

Vůz je standardně osazen 3,0litrovým přeplňovaným vznětovým šestiválcem, který nabízí nejvyšší výkon 140 kW (191 k) a 440 Nm točivého momentu. Motor je spojen se sedmistupňovou převodovkou a pohání všechna kola. Dodávka si přitom s touto motorizací poradí s vlekem o váze až 2.268 kilogramů.

Výkonnější alternativou je 2,0litrový přeplňovaný vznětový čtyřválec o výkonu 157 kW (214 k) s nejvyšším točivým momentem 450 Nm, který je navíc spojen s devítistupňovým automatem, opět posílajícím výkon na všechna kola. Ve výbavě pak nechybí celá řada bezpečnostních a asistenčních systémů.

Airstream 19X je tradičně zámořskou záležitostí, pro zajímavost ale dodejme, že cena téhle terénní garsonky na kolech je 199.940 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 4,6 milionu korun.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme