Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati Alfieri míří do sériové výroby

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Koncept připravený původně ke 100. výročí Maserati jako náznak budoucího stylistického směru slavné značky se dočká sériové podoby a rovnou ve dvou karosářských verzích.

Koncern Fiat zveřejnil své plány blízkou budoucnost prakticky všech svých značek a v případě Maserati potvrdil již uváděné spekulace. V případě italské automobilky s trojzubcem ve znaku se sice na příštích pět let neplánuje žádné extrémní rozšiřování palety modelů, ale i přesto se její příznivci a zákazníci mohou těšit na příjemné novinky.

Podle dostupných informací dojde nejprve na trochu smutku a letošní rok má být posledním pro GranTurismo i GranCabrio. Kariéra této dvojice se začala psát v roce 2007 v případě kupé, zatímco kabriolet dorazil s dvouletým zpožděním. Do příštího modelového roku vstoupí Maserati mírně oslabeno pouze se čtyřdveřovými modely Ghibli a Quattroporte.

Dvoudveřové kupé a kabriolet s uspořádáním interiéru 2+2 se nemají dočkat přímých nástupců ihned a Maserati hodlá v příštím roce věnovat veškerou pozornost svého obchodního oddělení na uvedení svého prvního sériového SUV, jímž se stane dlouho očekávaný model Levante.

Zájemci o sportovní Maserati budou muset vydržet do roku 2016, kdy má být představeno a do showroomů uvedeno sériové kupé Alfieri, o němž samotný Sergio Marchionne krátce po jeho premiéře v Ženevě řekl, že platforma i motory jsou připravené a produkce může začít během 24 až 28 měsíců. V souvislosti s touto informací bylo rovněž zmíněno, že koncept je velmi blízko realitě a údajně je až na 90 % shodný s případnou produkční verzí.

Koncept Maserati Alfieri má sice pod svou kapotou atmosférický osmiválec o objemu 4,7 l s výkonem 338 kW (460 k), ale sériový model má mít podle nejnovějších informací pod kapotou přeplňovaný vidlicový šestiválec s výkony 301 kW (410 k), 331 kW (450 k) a 382 kW (520 k). Vedle možnosti výběru pohonných jednotek mají být k dispozici i dvě varianty s pohonem všech kol, doplňující standardní provedení s poháněnou zadní nápravou.

Na kupé s uspořádáním interiéru 2+2 má jen s ročním odstupem navázat kabriolet Alfieri se stejným uspořádáním sedadel a shodnou technikou.

Video: Jak se rodil koncept Maserati Alfieri

Hlavními konkurenty pro dvojici karosářských verzí nového sportovního Maserati s celkovou délkou pod 4,6 m a šestiválci pod kapotou se mají stát především Porsche 911 a Jaguar F-Type, který je pro italskou značku velkou inspirací a výzvou zároveň.

V roce 2017 má mít Maserati slušnou paletu modelů, zahrnující sportovní kupé a kabriolet Alfieri, dvojici sedanů Ghibli a Quattroporte a samozřejmě i SUV Levante, kterou má v roce 2018 doplnit plnohodnotný nástupce modelu GranTurismo. O něm prozatím nejsou k dispozici žádné bližší informace, ale lze celkem jistě počítat s celkovou délkou kolem pěti metrů a plně čtyřmístným interiérem, aby nové velké kupé bylo skutečným zástupce třídy GT.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
8. 5. 2014 12:17
Alfieri
Jeden z nejhezčích konceptů poslední doby, snad se finální vůz nebude příliš odlišovat (s výjimkou kvality zpracování - viď marosi).
Výkonové rozpětí je zajímavé, můj skromný odhad je, že se Alfieri (anebo jak se vlastně bude nazývat) zařadí pod GT, které navzdory stále geniálním tvarům už čeká na nástupce, a bude se opakovat soužití V8 a V6 coupe tak, jak tomu bylo např. v 90. letech (Shamal a Ghibli). Držím palce a jsem zvědav na prodejní čísla.
Avatar - Warrual
7. 5. 2014 22:36
Re: Fantastický tvary!
Interier je opravdu odpornej i na koncept! :no:
7. 5. 2014 21:32
Re: Fantastický tvary!
Vonkajší tvar je jednoznačne vydarený, ale interiér je tragický - povedal by som, že absolútne nepremyslený, nedotiahnutý, odfláknutý. Som zvedavý, ako to bude vyzerať v sérii, dúfam, že popracujú.
Avatar - 3_diamanty
7. 5. 2014 14:35
to levante v r 2015 bude?
nejak je ticho okolo toho SUV... aby z toho zase nebol rok 2018 ;-) ... no dobre .... dost som si dnes zaspasoval , stacilo >:D :yes:

ghibli a quattroporte su ozaj bomba , aspon nieco co sa mi z tej italie paci a stoji za nieco :yes:
7. 5. 2014 14:33
Re: Moc pěkné
Je to jen koncept.