Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati si nadělilo k výročí koncept Alfieri (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Italská automobilka s trojzubcem ve znaku si pro ženevský autosalon připravila plně funkční koncept 2+2místného kupé, pojmenovaný po jednom z jejích zakladatelů.

Automobilka Maserati si pro letošní Ženevu nepřipravila debut žádného sériového modelu, ale i přesto má na svém stánku jednu z velkých hvězd autosalonu v podobě konceptu Alfieri, jemuž dělá společnost Quattroporte Ermenegildo Zegna Limited Edition, které mělo premiéru na loňském IAA.

Koncept Maserati Alfieri, pojmenovaný po jednom z bratrů, stojících u zrodu slavné značky, je oslavou 100. výročí automobilky a zároveň naznačuje, jakým směrem se má v blízké budoucnosti vydat její design i nabídka modelů.

Design novinky navrhla v turínském Maserati Centro Stile skupina mladých designérů pod vedením Marca Tencone a na celý projekt dohlížel Lorenzo Ramaciotti. Liniemi své karoserie s dlouhou přídí, kabinou posazenou před zadní nápravou a střechou plynule přecházející do zadního okna má Alfieri odkazovat na nejslavnější GT své značky z padesátých a šedesátých let.

Video se připravuje ...

V interiéru vsadili návrháři na minimalismus a především v případě palubní desky se inspirovali modelem 5000 GT. Klasické tvary ovšem doplňuje nejmodernější technika a přístrojový štít tvoří TFT displej, který doplňuje dotyková obrazovka. Kromě dvojice předních sedadel disponuje Alfieri i dvojicí menších zadních sedadel a nabízí tak konfiguraci interiéru 2+2. zadní sedadla lze navíc sklopit a vytvořit tak delší ložnou plochu pro zavazadla.

Základem konceptu je platforma modelu GranTurismo MC Stradale s rozvorem zkráceným na 2700 mm. Celková délka Alfieri je 4590 mm, šířka 1930 mm a vysoké je 1280 mm. Pro srovnání si můžeme připomenout, že GranTurismo MC Stradale je dlouhé 4933 mm, široké 2044 mm, vysoké 1352 mm a má rozvor náprav dlouhý 2938 mm.

Maserati prostřednictvím konceptu nenaznačuje pouze vývoj designu, ale odhaluje, že chce nabídnout menší sportovní model než je současné GranTurismo, které je více než sportovce velkým GT. Cílem italské značky je vytvoření konkurenta pro Porsche 911 a také pro velmi vřele přijatý Jaguar F-Type.

Svými vnějšími rozměry a i některými liniemi Alfieri nepřipomíná jen modely z padesátých a šedesátých let, ale vyvolává i vzpomínky na nepříliš vzdálenou minulost v podobě kupé 3200GT a jeho nástupce Coupé. Oba tyto modely měly rozvor náprav 2660 mm a celkovou délku 4510 mm, resp. 4523 mm, čemuž se Alfieri přibližuje mnohem víc než současnému GranTurismu.

Pod elegantním kabátem Alfieri se nachází vedle platformy i pohonný systém z GranTurisma MC Stradale v podobě atmosférického osmiválce o objemu 4,7 litru s výkonem 338 kW (460 k) při 7000 min-1 a točivým momentem 520 N.m při 4750 min-1. Zadní kola jsou roztáčena prostřednictvím robotizované manuální převodovka MC Race Shift se šesticí rychlostních stupňů.

Sériový model je rovněž dárce brzdového systému s karbon-keramickými brzdovými kotouči Brembo doplněnými o modře lakované třmeny. Přímo pro Alfieri byla ovšem navržena jednodílná kovaná kola, která jsou vpředu 20-palcová a vzadu 21-palcová.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
6. 3. 2014 13:12
Láska na první pohled
tohle je opravdu nádhera...tohle člověka opravdu vede k tomu zvážit koupi...............
Avatar - Jaros71
4. 3. 2014 23:14
Paráda!!!
Nádherné sportovní auto! :yes:
Snad se bude brzy vyrábět..
Nemá to chybu. :-)
Avatar - Petrolhead_CZ
4. 3. 2014 18:37
Bella
Tak tohle je krása nesmírná :yes: Maserati jede. Tohle musí dostat ihned zelenou a jak znám Maserati, tak sériovka bude mít jen minimum odlišností.

Maserati úžasná práce, zatím nejatraktivnější nové auto ze Ženevy :yes:
Díváš se Audi s TT? Takhle má vypadat krásné auto.
Avatar - Pekelná Micinka
4. 3. 2014 16:45
Alfieri
Vzadu by to chtělo trochu předělat spodní část, jinak čumák zatím nejvíc Maserati z toho co vychází ze současného designu.

Nedíváme se na tvář nového GT?

[odkaz]

[odkaz] :-)
4. 3. 2014 16:12
Do výroby!
A hned! Krása přecejen pořád prodává, toto by podle mě nemusel být ztrátový projekt