Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati Levante: SUV italské značky potvrzeno

Tomáš Dusil
Diskuze (22)
Maserati již delší čas vypouští do světa cílené zprávy o tom, že připravuje vůz kategorie SUV. Nyní jsou známy konkrétnější skutečnosti ohledně této novinky.

Vůz by se měl jmenovat Levante, přičemž jeho premiéra je naplánovaná na konec letošního roku. Vůbec poprvé se však o SUV s Neptunovým trojzubcem ve znaku začalo mluvit před čtyřmi lety v souvislosti s konceptem Kubang. Tím bylo jasně řečeno, že italská značka by ráda pronikla do lukrativního teritoria ovládaného vozy Porsche Cayenne či BMW X6. A protože v té době o podobném voze uvažovalo též Bentley, měli Italové nejvyšší čas, aby do tohoto segmentu něco vypustili.

Podle britského Autocaru by Levante mělo změnit celkové vnímání automobilky. „Nové SUV by mělo být zároveň nejprodávanějším modelem značky na mnoha trzích. Současně očekáváme, že přitáhne nové zákazníky, kteří o Maserati dosud neuvažovali.“ Tohle říká James Cowan, marketingový ředitel britské pobočky italské značky, a dodává: „Novinka by měla být chápána jako globální model. Chceme ji prodávat v Evropě, USA a rovněž v Číně.“

Značka plánuje prodat do roku 2018 celkem 75.000 automobilů, z toho 3000 jenom v Británii. „To je opravdu velký cíl, vždyť v roce 2013 jsme na Britských ostrovech prodali pouze 319 aut,“ dodává Cowan. S novým SUV by však tenhel cíl nemusel být tak nereálný.

Na základě Ghibli

V současnosti již jezdí testovací mula nového SUV, údajně s výrazně modifikovanou technikou menšího sedanu Ghibli. Zda ale vůz bude vypadat jako Kubang, dosud nikdo nepotvrdil.

Z obrázků muly lze vytušit zvýšenou světlou výšku a velká kola. Rovněž se čeká pohon všech kol. V opačném případě by novinka mohla stěží konkurovat výše zmíněným německým vozům.

Podle dostupných zdrojů by měl pohon vycházet ze systému Q4, již použitém na modelech Ghibli a Quattroporte. Prošel však úpravou, přičemž ve skutečnosti by se mohl podobat tomu z Jeepu Grand Cherokee.

Pohon vozu budou obstarávat dvojicí turbodmychadel přeplňovaný zážehový šestiválec o objemu 3,0 litru a výkonu 301 kW a dále osmiválec 3,8 litru se stejným systémem plně nabízející až 390 kW.

Asi největší zájem kupujících bude o turbodiesel V6 o objemu tři litry a výkonu 199 kW. Standardem u všech pohonných jednotek má být osmistupňová samočinná převodovka.

Tomáš Dusil
Diskuze (22)
20. 3. 2015 12:21
Re: SUV od FIATu
Jo :-)
20. 3. 2015 12:20
Re: SUV od FIATu
To vysvětli Jarosovi, že když FIAT patent prodal, tak už ho nemá, protože to tak chodí. Já to docela chápu :-)
Avatar - Hammunasakra
19. 3. 2015 13:45
Re: SUV od FIATu
Tak už to chodí když něco prodáš :-)
19. 3. 2015 13:42
Re: SUV od FIATu
A mění to něco na tom, jestli jsou motory od Fiatu držáky?
19. 3. 2015 12:36
Re: SUV od FIATu
Takže Fiat ho nemá ;-)