Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati představuje exkluzivní edici Royale modelů Quattroporte, Levante a Ghibli

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Maserati připomíná jeden ze svých nejluxusnějších modelů prostřednictvím nové limitované edice, kterou ozdobilo jeho označením. V rámci této série bude vyrobeno pouze 100 vozů modelů Quattroporte, Levante a Ghibli.  

Maserati má ve své historii, jejíž první kapitola se začala psát již v roce 1914, řadu výjimečných automobilů a jejich exkluzivních provedeních. V roce 2020 se italská značka rozhodla připomenout jednoho ze svých nejluxusnějších zástupců, jímž byla třetí generace modelu Quattroporte ve verzi Royale z druhé poloviny osmdesátých let dvacátého století.

Automobilka s Neptunovým trojzubcem ve znaku v oficiálních materiálech odkazuje přímo na provedení z roku 1986 s karoserií v exkluzivní modré a zelené barvě s interiérem, pyšnícím se hebkými koženými sedadly a rozsáhlým využitím dřeva na palubní desce a panelech dveří. Maserati uvádí, že v tomto provedení vzniklo pouze 51 vozů, k jejichž pohonu sloužil 4,9litrový vidlicový osmiválce s výkonem 221 kW (300 k).

Poctu tomuto výjimečnému modelu má představovat nová speciální série, která nese stejné jméno a je dostupná napříč všemi modely s motory V6 z aktuální nabídky značky Maserati. Vyrobeno bude pouze 100 vozů Maserati Quattroporte, Levante a Ghibli Royale s motory 3,0 l V6 s výkonem 202 kW (275 k) v dieselovém provedení až po výkon 257 kW (350 k) nebo 316 kW (430 k) v benzínovém provedení.

Nová speciální série Royale bude k dispozici s karoserií v modré Blu Royale a zelené Verde Royale. Elegantní vzhled exteriéru bude u vozů Levante Royale doplněn o 21” antracitové ráfky Anteo a u vozů Ghibli a Quattroporte o titanové antracitové ráfky určené výhradně pro tuto sérii. Všechny budou mít stříbrné brzdové čelisti.

Interiéry vozů Royale vycházející z výbavy GranLuso budou z koženého materiálu Zegna PELLETESSUTA v hnědém odstínu Cuoio nebo z koženého materiálu Pieno Fiore v dvoutónovém odstínu černá/hnědá Cuoio. Zegna PELLETESSUTA je tkaná kožená textilie vyrobená exkluzivně pro interiéry vozů Maserati a představuje zpracování tenkých proužků kůže Nappa do podoby luxusní „textilie“, která je lehká, hebká a odolná.

Luxusní provedení interiéru umocňují prvky s vysokým leskem, které využívají síťovaný kovový dekor pro modely Levante, ebenové dřevo pro modely Ghibli a černé lakované dřevo v odstínu Black Piano u modelů Quattroporte. Samozřejmostí je pro všechny vozy štítek „One of 100“. Součástí interiéru je i zvukový systém Bowers&Wilkins, elektricky otevírané střešní okno a ztmavená skla.

Vozy série Royale Special budou dodávány s rozsáhlým standardním vybavením, jehož součástí budou mimo jiné balíčky Cold Weather a Premium Driving Assistance Plus. Samozřejmostí je komplexní systém pokročilé asistence řízení.

Ve výbavě pak nechybí ani Maserati Touch Control Plus (MTC+) a rozhraní s 8,4” dotykovou obrazovkou ve středu palubní desky. MTC+ ovládá veškeré klíčové funkce vozu včetně vyhřívání předních sedadel a volantu, větrání nebo zastínění zadního okna (u vozů, které tuto funkci mají). Obrazovka také ukazuje obraz snímaný parkovací kamerou a vodicí čáry pro snadné použití systému.

Systém je kompatibilní s funkcemi Apple CarPlay i Android Auto. Kromě toho funguje systém Siri pro uživatele přístrojů iPhone od společnosti Apple jako osobní asistent umožňující ovládání pomocí hlasových příkazů.

Maserati uvádí, že první exempláře vozů v provedení Royale, v němž vznikne pouze 100 exemplářů modelů Quatroporte, Levante a Ghibli zamíří k zákazníkům v březnu 2020, ale objednávat je lze již nyní.

Zdroj: Maserati S.p.A., Scuderia Praha a.s.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme