Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati se pochlubilo snímky z testování Grecale v mrazivém Laponsku

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Namísto několikrát posunuté premiéry nabízí Maserati alespoň snímky z pokračujících testování.

Kompaktní crossover Maserati Grecale měl být původně představen již v listopadu minulého roku, kvůli čipové krizi však automobilka termín premiéry posunula na letošní jaro a zatím nás zásobuje alespoň novými snímky z pokračujícího vývoje a testování.

Nejnovější série snímků přitom nové Grecale, maskované červenou fólií, zachycuje během testování ve Švédsku a mrazivém finském Laponsku, kde se teploty pravidelně pohybují od pár stupňů nad nulou až po -30 °C.

Video se připravuje ...

Grecale přitom muselo ukázat, že i v těchto extrémních podmínkách vždy spolehlivě nastartuje a nabídne kvalitní jízdní zážitek. Dynamika vozu se přitom testovala na štěrku, sněhu i ledu. Důraz byl kladen také na schopnost vozu nabídnout maximální komfort v kabině.

Na povrchu se sníženou adhezí automobilka ladila také trakční systém, respektive přetáčivost a nedotáčivost v jednotlivých jízdních režimech a s různými typy a rozměry kol, aby zajistila chování vozu odpovídající jízdnímu režimu.

Připomeňme, že nové Maserati Grecale se v nabídce značky zařadí pod model Levante. Pod jeho kapotou by se pak údajně mohl objevit 3,0litrový motor V6 twin-tubo z Maserati MC20, určený pro verzi Trofeo, nebo 2,9 litrový motor V6 z Alfa Rome Stelvio Quadrifoglio. Maserati navíc naznačilo plány na elektrifikaci modelu.

Konkrétní datum premiéry nového modelu zatím automobilka nezveřejnila, musí nám tak pouze stačit, že by mělo jít o jaro tohoto roku. Ještě v tomto roce by se však vůz měl dostat do výroby a možná i k prvním zákazníkům. Zatím však není jisté, zda se během premiéry dočkáme i ostré verze Trofeo, nebo dorazí až později.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - MS-sport
28. 1. 2022 14:55
Maserati je kultovní značka
a mělo by to tak i zůstat. :-) :yes:
28. 1. 2022 14:32
Maserati…
se po dlouhé době začíná zvedat. Vedení už si nemůže dovolit další kolaps pokud chce konkurovat Porsche. Grecale bude důstojný konkurent pro Macan. Časově by mělo Maserati dokončit Grecale Folgore před elektrickým Macanem, což by jim mohlo dát náskok. Dále na nás letos čeká nová generace Gran Turismo, jak benzinová tak elektrická verze a MC20 Cabrio. Další rok nové Quatroportte a elektrická verze MC20. U Maserati nás čekají plodné roky.