Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maximálně 30 km/h v metropoli je realitou. Snesli byste to i v Česku?

ČTK
Diskuze (31)

Na většině silnic v Amsterdamu mohou ode dneška řidiči jezdit maximálně rychlostí 30 kilometrů v hodině.

Město je podle agentury DPA prvním v Nizozemsku, které rychlost aut takovýmto způsobem omezilo. Od opatření si slibuje, že přinese bezpečnější ulice i více klidu obyvatelům.

Snížená maximální rychlost platí na zhruba 80 procentech silnic, dosavadní limit ve výši 50 kilometrů v hodině zůstává jen na hlavních dopravních tepnách. Výjimku mají městské autobusy a tramvaje, pro vozidla taxislužeb bude stejná výjimka platit jen v místech, kde mají vyhrazený zvláštní jízdní pruh.

Podle města je omezení maximální rychlosti nutností, protože se dopravou jeho ulice stále více plní, což vede k většímu počtu nebezpečných situací. Loni zde bylo hlášeno na 4800 dopravních nehod, k nimž musela být přivolána sanitka, 15 lidí při nich zemřelo.

Video se připravuje ...

Loňská anketa mezi obyvateli města ukázala, že 67 procent z nich považuje dopravu v okolí svého bydliště za nebezpečnou. Dohromady 83 procent dotazovaných uvedlo, že jedním z důvodů je právě vysoká rychlost.

Anketa

Souhlasíte se zavedením maximální rychlosti 30 km/h ve městech?

Ano
Ne

ČTK
Diskuze (31)

Doporučujeme

10. 12. 2023 21:04
zkušební balónek
Novináři jako obvykle už titulkem článku podsouvají myšlenku fantasmagorie čtenářské obci a čekají na reakce.
Uplyne tak 6 měsíců a MUDr. Hřib se nechá inspirovat a sebere odvahu a prosadí to u pražských radních alespoň v části stověžaté. A semínko bude zaseto. Pak už jenom zalévat vhodně a do roku 2026 bude mimo jižní spojky 30-ka všude :no:
10. 12. 2023 18:43
Re: Pro Prahu
... a Kráľovská bavorská lekárska rada v roku 1837 tvrdila, že jazda vlakom vyššou rýchlosťou ako 41 km/h bude spôsobovať mozgové otrasy a šialenstvo a okolostojacim pri trati nevoľnosť a závrate :-) :-)
Avatar - speedfred
10. 12. 2023 15:15
Re: Srovnání a senzace pro neználky
A pokutujú aj cyklistov? 30+ na bajku tiež není problém. 😉
Avatar - Barrichello
9. 12. 2023 20:19
Re: 30kmh plošně ve městě...
Bacha až půjdeš do ledničky aby na tebe nevykoukl Putin :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Avatar - twistedTSD
9. 12. 2023 14:51
Další buzerace
Je to nic než pokračování fanatického boje proti řidičům. Třicítka má smysl v rezidenčních oblastech a úzkých uličkách. Klidně ať na magistrátu probíhá debata o tom, kde je vysoká nehodovost a kde to má nebo nemá smysl. Ale fanatické prosazování plošného omezení a pochody po dopravních tepnách oreganizované profesionálními ekoteroristy jsou jen snaha škodit druhým.