Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren otevřel v Londýně své první oficiální zastoupení

David Bureš
Diskuze (1)
Dealerská síť McLarenu bude na konci letošního roku čítat 35 zastoupení v 19 zemích.

Automobilka McLaren otevřela tento týden své první oficiální zastoupení, které je umístěno v rezidenčním komplexu One Hyde Park v londýnské čtvrti Knightsbridge. Slavnostního otevření londýnského showroomu se zúčastnili také piloti stáje McLaren Jenson Button a Lewis Hamilton.

McLaren London je prvním otevřeným showroomem britské automobilky. Do konce roku bude následovat 35 zastoupení, která budou umístěna v 19 zemích. V Evropě bude 13 dealerství, která budou otevřena během letošního léta. V ostatních částech světa se showroomů McLarenu dočkají během podzimu a zimy.

Čeští zákazníci to budou mít nejblíže do německých zastoupení v Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburku či Mnichově. Mezi prvními 35 prodejci chybí nejen Praha, ale také Vídeň.

V roce 2012 má být otevřeno dalších šest showroomů. McLaren uvažuje, že budou umístěny v Číně, Rusku a Skandinávii. Do budoucna však chce automobilka podporovat stávající prodejce spíše, než otevírat nové.

Do roku 2015 má počet zastoupení vzrůst na 70. McLaren říká, že to bude v době, kdy se začnou prodávat další tři modely odvozené od MP4-12C. Ty už automobilka v současné době vyvíjí.

Cílem McLarenu je stát se automobilkou s nejlepší zákaznickou podporou, k čemuž samozřejmě poslouží množství nabízených služeb. V každém servisu tak budou uskladněny všechny náhradní díly pro prodávané vozy. Toto řešení, nazývané pit-stop, má zrychlit opravy aut.

Vedle aftersales manažerů, kteří mají být zákazníkům dostupní celý den, McLaren vyškolil takzvané létající doktory. To jsou mechanici, kteří se dopraví do dané lokality v případě, že místní servis nedokáže vůz opravit. Podobný tým mechaniků má pracovat i u konkurenčního Lamborghini nebo i Koenigseggu.

Základem McLarenu MP4-12C je karbonové šasi MonoCell. V případě, že bude šasi při nehodě natolik zničeno, automobilka říká, že bude v servisu raději nahrazeno, než aby bylo opravováno.

Prvním prodávaným McLarenem bude model MP4-12C, jehož hlavním protivníkem je Ferrari 458 Italia. McLaren je poháněn uprostřed uloženým motorem 3,8 twin turbo o výkonu 441 kW (600 k) při 7000 min-1. Točivý moment vrcholí 600 Nm v širokém pásmu od 3000 do 7000 min-1. V konkurenčním Ferrari dosahuje osmiválec o objemu 4,5 litru výkonu 425 kW při 9000 min-1.

Britský supersport, který z 0-100 km/h zrychlí za 3,3 sekundy a jede až rychlostí 330 km/h, je podle automobilky na 18 měsíců dopředu vyprodán. Letos má v továrně ve Wokingu vzniknout 1.000 aut, do roku 2015 výroba vzroste na 4.000 vozů ročně.

David Bureš
Diskuze (1)