Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren P1: Čas na Severní smyčce zatím jen 7:04

Jakub Kraus
Diskuze (11)
Nejlepší supersport McLarenu prý zajel na Severní smyčce Nürburgringu čas 7 minut a 4 sekundy. To někteří fanoušci značky nerozdýchají.

Porovnávání super aut je vždycky trochu ošemetná věc. S výkony k tisíci koní, ke kterým dnes sahají, se tradiční disciplína zrychlení z klidu na 100 km/h (známá z normálního světa) stává nepotřebná a její náhrada v podobě času z klidu na 300 km/h zase není v reálném provozu moc využitelná. To samé platí o maximální rychlosti nad 350 km/h. Naopak další kritérium – čas na legendární Nordschleife – dokáže ilustrovat reálné schopnosti toho kterého supersportu.

Právě tato informace vzbuzuje kontroverze u McLarenu a jeho modelu P1, který byl prý před několika týdny v Německu testovat a zajetý čas 7:04 je nejlepší mezi produkčními automobily. Zatím nejrychlejšími byly Lexus LFA Nürburgring Pack (7:14), resp. Gumpert Apollo Sport a Dodge Viper ACR (7:12). Nejdůležitější však je, že tato informace není potvrzená, což otevírá prostor pro spekulace.

Jenže, čas 7:04 je pomalejší, než se čekalo. Dokonce o plných třicet sekund horší než se objevovaly odhady v květnu letošního roku. Takže nakonec z toho, doufejme, nic nebude a McLaren určitě zapracuje a bude se dále snažit dostat se aspoň pod sedm minut… a být pravým králem Nordschleife.

Nabízí se ještě jedna varianta: neblížíme se k reálným limitům tratě pro produkční vozy? Bellofův nejlepší čas všech dob (6:11 s Porsche 956) je totiž už tři desetiletí nepřekonaný, přiblížit se mu nedokázaly ani moderní okruhové speciály jako Ferrari 599XX (6:58) a Pagani Zonda R (6:47).

Jakub Kraus
Diskuze (11)
14. 10. 2013 10:38
Re: pitomé hlody od auto.cz
Vzledem k tomu jak měli mizernou adhezy, než dnešní semisliky..je to nepodstatné.
Takto s odstupem je diskuse Petrolhead_CZ hodně úsměvná. >:D
5. 9. 2013 21:58
Re: pitomé hlody od auto.cz
Porsche 956 jazdilo na slickoch...to sa neda porovnavat,pretoze ostatne musia mat aspon semislicky...
Avatar - Ham.
5. 9. 2013 17:46
Re: Najlepší?
P1 nemá žádný oficiální čas, takže hodnotit nějakou virtuální hodnotu je nesmysl. Článek vznikl proto, že před cca 6 měsíci na prezentacích P1 bylo deklarováno představiteli McL, že nebude problém zajet čas na NS hluboko pod 7 min. Nyní se zdá (nikdo to neví, protože ofiko měření neproběhlo), že McL si na přiznání barvy netroufá, protože nejspíš časy jsou o dost horší. Článek je převzatý z UK od novináře, který byl na té původní prezentaci a prostě asi jen dráždí hada bosou nohou.
Avatar - blake26
5. 9. 2013 15:47
Re: pitomé hlody od auto.cz
pozri, z casti s tebou suhlasim, ze 918 spyder je supersport v nejakom divnom krci, asi vdaka tym elektro-hybrid somarinam, keby to bolo cisto o spalovacom motore, verim tomu ze by to natrelo * mclarenu, koniec koncov najrychlejsim autom, ktore kedy jazdilo po NS je tak ci tak Porsche 956 a na jeho prekonanie asi budeme este dlho cakat, na druhej strane o LaFerrari tiez niesu nejake zmienky, teda aspon ja som nic nezaregistroval, cital som jeden clanok ze maju iste problemy s vyladenim auta, ale co je na tom pravdy neviem, uvidime ked sa predvedie na NS ci bude taky super...
Avatar - iudex
5. 9. 2013 15:44
Re: Najlepší?
O to ide, že ak by to i McL nedokázal oficiálne lepšie, ako tento neofiko čas, i tak je táto hodnota najlepšia medzi produkčnými autami.