Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výkladní skříň inovací a technologií: McLaren P1 slaví pět let existence

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Britské hyperauto s označením P1 debutovalo v roce 2012. Designem, provedením a technologiemi však tenhle McLaren drží krok i s aktuální špičkou luxusních sporťáků.

McLaren P1 se prvně ukázal roku 2012 na autosalonu v Paříži a mnozí jej považovali za revoluci mezi hyperauty. O pět let později můžeme potvrdit, že měli pravdu. Chlouba britského výrobce dodnes patří mezi nejúchvatnější sporťáky světa.

Cílem týmu z Wokingu bylo postavit auto, které bude nejlepší na běžné silnici i okruhu. Srdcem auta se stal dvakrát přeplňovaný osmiválec s objemem 3,8 litru a výkonem 542 kW, jenž spolupracoval s elektromotorem poskytujícím dalších 132 kW výkonu navíc. Celkem tak ústrojí produkuje 674 kW výkonu, což v praxi znamená zrychlení z klidu na stovku za 2,8 sekundy a maximální rychlost až 349 km/h.

P1 vznikalo pomocí technologie CFD v aerodynamickém tunelu, což značně pomohlo při navrhování tvaru karoserie. „Je to vzrušující, schopný a dynamický vůz, symbolizující výkladní skříň inovací a technologií naší společnosti,“ řekl generální ředitel Mike Flewitt.

I když hyperauto nabízí úchvatnou maximálku, pro tvůrce to nebyla priorita. „Nikdy jsme se nesoustředili jen a pouze na maximální rychlost. Chtěli jsme, aby stačilo stisknout tlačítko a z auta by se stal nejrychlejší sériově vyráběný vůz na trati. To mělo při vývoji auta mnohem větší význam,“ uvádí McLaren v oficiální výroční zprávě.

Není překvapením, že Britové už pečlivě pracuje na jeho nástupci. Půjde o vůz vycházející z prototypu BP23, jenž má prý být nejrychlejším výrobkem v dějinách společnosti. Vyznačuje se zejména umístěním pracoviště řidiče uprostřed, k čemuž inspirovaly monoposty Formule 1. Zákazníci se na novinkou mohou těšit v roce 2019, všech 106 kusů je beznadějně vyprodáno.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)