Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz C po faceliftu: Ventilovaná sedadla, nová klimatizace

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Modernizovaný Mercedes-Benz C se začátkem roku představil s řadou novinek, z nichž si některé zaslouží bližší prozkoumání.

Mercedes-Benz C prodělal facelift po čtyřech letech na trhu. Premiéra modernizovaného sedanu a kombi se odehrála na lednovém autosalonu v Detroitu a prodej byl spuštěn začátkem března.

Automobilka uvádí, že se změnilo plných 2000 částí auta. Vedle změn designu exteriéru, které například na přídi zčásti čerpají inspiraci z faceliftu třídy CL, se samozřejmě pracovalo i na technice a také na interiéru.

Nejviditelnější změnou uvnitř Mercedesu třídy C je nová palubní deska s přepracovaným přístrojovým štítem, v níž muže být za příplatek umístěn nový multifunkční displej systému Comand s větším rozlišením. Sportovně stylizované provedení Avantgarde je vybaveno volantem z třídy CLS.

Sedadla

Pozornost si ovšem zaslouží i nová sedadla. Součástí bohaté nabídky příplatkové výbavy jsou zvlášť odvětrávaná sedadla řidiče a předního spolujezdce. Ta zajišťují vysoký stupeň tepelného pohodlí při sezení díky malým elektrickým ventilátorům ukrytým v sedáku a opěradle. Tyto ventilátory vhánějí do sedadel čerstvý vzduch z okolí. Součástí ventilovaných sedadel je i funkce vyhřívání.

Další možností jak zvýšit cestovní komfort v modernizované třídě C jsou přední ortopedická sedadla. Ta jsou nabízena v několika barevných provedeních a jsou vybavena adaptivními vzduchovými komorami. Ty umožňují nastavení bočního polstrování, zádové i bederní opěrky podle individuálních požadavků a zdravotních potřeb. Kromě opěradla si lze upravit i sedák, u nějž lze pouhým stiskem ovladače zvětšit délku, čímž se zlepší opora pro nohy.

V nabídce příplatkové výbavy figurují i elektricky ovládaná přední sedadla s nastavitelnou výškou sedáku, sklonem opěradla a bederní opěrkou stavitelnou ve čtyřech směrech. Pro tato sedadla je k dispozici paměťový paket, u nějž lze kromě nastavení sedadel do paměti uložit i pozici volantu, výšku opěrek hlav a pozici vnějších zrcátek. Stiskem jediného tlačítka pak lze vyvolat tři různá předem definovaná nastavení.

Pro vozy s výbavou Elegance jsou k dispozici luxusní opěrky hlav. Jejich nastavitelné boční

polstrování poskytuje laterální oporu hlavy, která zvyšuje pohodlí při delších cestách.

Vedle sedadel zaměřených na maximální pohodlí cestujících jsou nabídce v rámci paketu AMG i sportovně tvarovaná sedadla s výrazným bočním vedením.

Klimatizace

Spolu s pohodlnými sedadly přispívá ke komfortnímu cestování i standardní dvouzónová klimatizace Thermatic, kterou mohou náročnější zákazníci za příplatek vyměnit za novou 3-zónovou klimatizaci Thermotronic.

Výkonný kompresor této klimatizace zajišťuje rychlé ochlazení interiéru. Senzory pak neustále monitorují teplotu uvnitř, vlhkost vzduchu, ale i třeba úhel a intenzitu dopadajících slunečních paprsků. Pokud jeden ze snímačů zjistí, že koncentrace škodlivých látek (oxidu uhelnatého a oxidů dusíku) v interiéru překročila únosnou mez, automaticky uzavře klapku vnitřní cirkulace vzduchu.

Ovládání klimatizace Thermotronic vedle jednoduchého nastavení teploty nabízí i tři možnosti nastavení, které tiskové materiály označují jako Diffuse (rozptýlený), Medium (střední) a Focus (koncentrovaný). Tyto režimy mají usnadnit nastavení klimatu v interiéru dle osobních preferencí cestujících.

Například v režimu Diffuse klimatizace pracuje s nízkou rychlostí vzduchu a posílá jej do všech průduchů, aby se minimalizoval průvan ve voze. Naopak režim Focus nejvíce využívá výdechy uprostřed palubní desky, jejichž prostřednictvím posílá do interiéru větší množství ochlazujícího vzduchu.

V chladnějších ročních obdobích pak jistě přijde vhod tlačítko zbytkového tepla, které zajistí vytápění interiéru i při vypnutém motoru.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
15. 3. 2011 08:12
Re: Modernizovane C - cko
Co se tyce prime konkurence, tak Audi A4 je ma od sameho pocatku vyroby stavajiciho modelu. Jinak jak uz tu padlo, tak klimatizovane sedacky melo i stare Mondeo (od faceliftu v roce 2004) a bylo spise otazkou proc to trvalo Mercedesu tak dlouho je zavest i do Ccka, kdyz treba Ecko je ma nejakych sedm plus let.
14. 3. 2011 16:50
Re: Modernizovane C - cko
Ano, větraná sedadla bývala jen u těch nejluxusnějších aut. Proto jsem si před dvěma roky koupil Ford Mondeo :-). Tak teď už i Mercedes-Benz je prémiovka ;-)
14. 3. 2011 16:06
Re: Modernizovane C - cko
Ventilovana sedadla nabizi treba insignie, mondeo, saab 9-5, acura tl/ honda accord a od leta je bude mit i superb. takze o tolik tim konkurenci nepredbihaji.
Ale ty adaptivni vzduchove komory pro nastaveni sedadel "na miru" zni zajimave.
Avatar - Johny.Rico
14. 3. 2011 15:45
Re: Modernizovane C - cko
Přijde i k ostatním konkurentům... vždy to tak bylo, a určitě to tak bude opět :-)
Avatar - CHerokee
14. 3. 2011 14:31
Re: Modernizovane C - cko
Já bych řekl, že zase o kus dál posunují standart třídy..ostatní premiovky je v tomto budou muset dohnat. Větraná sedadla jsou prvkem výbavy, který dřív býval jen u nejluxusnějších aut.