Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mercedes-Benz Citan Tourer PRO 113 – Klidně i do rodiny

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Po čistě užitkové verzi jsme si nový Mercedes-Benz Citan vyzkoušeli také v osobnější verzi, která může fungovat jak ve firmě, tak v rodině. 

Design, interiér


Druhou generaci kompaktního užitkového vozu Mercedes-Benz Citan, konkrétně užitkovou verzi Van Pro se vznětovým motorem, vyzkoušel a uvedl začátkem ledna již kolega Standa Kolman. Na mě pak nedávno vyšla prémiovější osobní verze tohoto víceúčelového vozu, která mě v mnoha ohledech vlastně docela příjemně překvapila. 

Elegán z dělnické třídy

Původ druhé generace citanu zřejmě netřeba dlouze rozepisovat, ostatně v minulosti už se mu věnoval i Standa. V rychlosti mohu snad jen připomenout, že vůz vznikal za spolupráce s automobilkou Renault, která na stejné platformě CMF-C postavila svůj model kangoo. Do budoucna se pak na stejné platformě představí i luxusnější třída T a nabídku by měla doplnit i elektrická verze EQT.

Na rozdíl od první generace citanu přitom německá automobilka spolupracovala s tou francouzskou již od úplného začátku vývoje. To je ostatně poznat i na upraveném designu přídě, která navzdory typicky německému pojetí elegantně navazuje na kabinu podobných tvarů, jako má právě kangoo.  Zpředu si tedy modely rozhodně nespletete, z profilu a zezadu však vypadají dost podobně.

Aby však automobilka vyzdvihla zajímavost testovaného stroje, jehož základem je vyšší osobní výbava Tourer Pro, nadělila mu pár zajímavých příplatků. Například výrazná žlutá metalíza limonit vyšla na 15.891 Kč. Nicméně aby barva kryla i zrcátka a nárazníky, je nutné připlatit si dalších 6.544 Kč. Standardní šestnáctipalcové plecháče navíc vystřídala litá kola stejného rozměru (8.184 Kč) a na střeše je šikovný nosič s integrovanými příčníky (9.347 Kč).

Za mě tedy vůz vypadá velmi sympaticky, zejména maska se specifickými světlomety výrazně připomíná styl vozů značky Mercedes. Jejich vysoký výkon (LED High Peformance) v kombinaci s asistentem dálkových světel je však dílem příplatkového Paketu osvětlení za 29.476 korun. Jako zákazníka by mě ale nejspíš trochu zamrzelo, že i nárazníky v barvě či litá kola jsou za příplatek. Chápu ale snahu automobilky, která si tak zřejmě dělá prostor pro luxusnější třídu T, jejíž premiéra by se měla uskutečnit během pár měsíců.

Původ nezamaskuje

Nicméně zatímco maska jasně poukazuje na příslušnost k rodu s třícípou hvězdou ve znaku, dálkové odemčení klíčkem (bezkontaktní jsem nenašel ani v ceníku) mi svým hlasitým plechovým zvukem připomnělo spíše vozy ze skupiny Renault. A to spíš ty lacinější. Po usednutí do kabiny si pak rychle všimnete neobvyklého mixu stylů, který ale překvapivě dobře funguje.

Mercedes-Benz Citan Tourer PRO 113 Mercedes-Benz Citan Tourer PRO 113

Německá automobilka si například upravila palubní desku, do které integrovala své tradiční kulaté výdechy ventilace ve stylu turbíny. Značku Mercedes nicméně připomíná i specifická grafika na displeji mezi budíky, velmi příjemný volant se specifickým ovládáním a slabším věncem (jeho obšití kůží vás ovšem přijde na 7.260 Kč) a opomenout nelze ani infotainment MBUX, kvůli kterému je volant vybaven i dotykovými ploškami. V případě citanu jsem ale nakonec osobně preferoval spíše klasické dotykové ovládání. Kabinu však nemohu jen chválit.

Displej systému MBUX, který jinak považuji za jeden z těch lepších, totiž působil poněkud laciněji, což bylo patrné především na přímém slunci. Prémiovost systému navíc trochu srážel i široký lesklý rámeček, který se při dotyku místy prohnul. Na velmi solidní funkčnosti systému, který si poradí i s Apple CarPlay, to ale samozřejmě nic nemění. 

O něco níž umístěné ovladače ventilace, v tomto případě příplatkové automatické Thermotronic (10.407 Kč), mi ovšem okamžitě připomněly vozy značky Renault a Dacia. Podobné to bylo i s nastavením sedadla řidiče, které se při zapření lehce naklánělo dozadu a občas si i zavrzalo – podobně, jako u některých modelů skupiny Renault. A kdy už jsem u stížností, nemohu nezmínit ještě jednu věc - asymetricky očíslovaný rychloměr, který je do 40 km/h odstupňován po 5 km/h a od 50 km/h po 10 km/h. Jinak řečeno – padesátka je v místech, kde běžně bývá devadesátka. I díky červenému zdůraznění se na to samozřejmě zvyknout dá, ale při přesedání z auta do auta je tohle za trest.

Nicméně i tentokrát je (s přihlédnutím ke značce na kapotě) zvláštní, jak moc si musí zákazník připlácet za výbavu a různé funkce. Na druhou stranu chápu, že si automobilka chystá prostor pro uvedení luxusnějšího modelu třídy T. Po stránce komfortu a prostornosti nicméně nemám citanu co vyčítat. Ba naopak. Díky širokým možnostem přitažení volantu k tělu a jeho výškovému nastavení jsem si mohl v autě vytvořit velmi pohodlnou řidičskou pozici, ve které nebyl problém ani zdolávat delší trasy. Tomu napomohla i příjemná přední sedadla s nastavitelnou výškou a bederní opěrkou, která ovšem nepostrádají ani slušné boční vedení. Za jejich komfort se však v rámci Paketu komfortní sezení opět připlácí – a to 16.639 korun. Paket navíc přidává stolky na záda předních opěradel, což ocení například rodiny. Na sedadla spolujezdce navíc může být umístěna dětská sedačka.

Systém MBUX je snadný na ovládání a potěšil mě také dostatek klasických hardware tlačítek pro rychlý přístup k jeho důležitým funkcím. Vypnutí stop-startu nebo přecitlivělého asistenta pro vedení v jízdních pruzích tak bylo otázkou chvilky.

Kabina navíc nabízí spoustu odkládacích prostorů – od dveřních kapes, přes přihrádku nad palubní deskou až po prostornou konzolu mezi řidičem a spolujezdcem. Dostatek prostoru nicméně zbyl i na cestující v druhé řadě, kteří mohou nastupovat přes standardně dodávané dvoje boční posuvné dveře. Při své výšce 183 cm jsem si sám za sebe sedl pohodlně a v žádném směru jsem si nemohl stěžovat na nedostatek místa. Manipulace s posuvnými dveřmi je přitom také velmi snadná.

Zavazadelník je již v základní konfiguraci prostorný a potěší pravidelnými tvary,  dělené dveře přitom byly doplňkem zdarma. Jeho standardní objem by se podle dostupných materiálů měl pohybovat kolem 520 litrů, nicméně v řeč čísel se bavíme o hloubce asi 85 cm, šířce 120 cm a výšce 53 (pod platem), respektive 119 cm. Po sklopení zadních opěradel, dělených v poměru 2/3 a 1/3, získáte téměř rovný ložný prostor s délkou asi 166 cm. Ostatně sedák se posouvá směrem dopředu a dolů. Díky plastové krytce, která uzavře mezeru mezi opěradly a zavazadelníkem, tak lze prostor pohodlně plně využít. Ostatně i nakládací hrana je příjemně nízko.

Motor,jízdní vlastnosti


Označení Citan 113 značí, že se pod kapotou ukrývá přeplňovaný čtyřválec o objemu 1332 cm3, který už dobře známe z jiných modelů skupiny Renault, ale i značky Mercedes-Benz. A většinu času na nás dělal velice dobrý dojem, což platí i v tomto případě.

Motor nabízí nejvyšší výkon 96 kW (130 k) při 5000 min-1 a nejvyšší točivý moment 240 Nm již od 1600 min-1. O přenos výkonu na přední kola se stará výhradně manuální šestistupňová převodovka. A také v tomto případě předvádí pohonné ústrojí velmi solidní práci.

Mercedes-Benz Citan Tourer PRO 113 Mercedes-Benz Citan Tourer PRO 113

Motor je velmi kultivovaný a dobře odhlučněný. Ani v nižších otáčkách nepředvádí žádné vibrace či dunění, kolem dvou tisíc otáček začne příjemně nabírat dech a umí hezky zatáhnout. Práce s manuální převodovkou je příjemná, dráhy jsou poměrně krátké, jasně vymezené a všechny převody hezky zapadají na místo.

Zrychlení na stovku sice trvá 13 sekund, subjektivně je však citan 113 výrazně živější, než například v loňském roce testovaný VW Caddy s motorizací 1.5 TSI. Francouzsko-německý motor má navíc výraznější projev, který ale není nijak obtěžující. Ostatně v nižších otáčkách o motoru prakticky ani nevíte.

Kombinovanou spotřebu uvádí automobilka na úrovní 6,9 l/100 km, v praxi jsem se ale pohyboval spíše se spotřebou okolo 8,5 l/100 km. Pod hranici osmi litrů se s trochou štěstí možná dostanete při delších přesunech v poklidném tempu, naopak svižnější přesuny a časté jízdy po městě posunou ukazatel spotřeby spíše k devítce.

Jak už zmiňoval Standa při testu užitkové verze, nový citan umí velmi příjemně překvapit jízdním komfortem, za který vděčí především základu v podobě platformy CMF-C. I rozbité silnice a příčné prahy tak zvládá s působivou lehkostí, aniž by posádku uvnitř zbytečně naklepával či rozhoupával. Vyšší karoserie je přitom stále poměrně stabilní i při rychlejších změnách směru, nemluvě o ostřejších zatáčkách. Přesto je potřeba při dálničních přesunech stále počítat s citlivostí na boční vítr, který se umí do karoserie pěkně opřít. 

Závěr


Závěr

Mercedes-Benz Citan Citan 113 ve vyšší verzi Tourer Pro a s kupou příplatků je velmi sympatickým vozem, který nejenže dobře vypadá, ale také velmi hezky jezdí. Ostatně není divu, že si vysloužil titul International Van of the Year 2022. 

Automobilka prezentuje citan především jako vůz pro firmu, které má nabízet reprezentativnost i praktičnost, osobně si ho však dokážu bez problému představit i jako rodinný dostavník. Zvlášť pro aktivnější rodiny, které ocení jeho parádní vnitřní prostor, ale nebude se jim chtít čekat a připlácet za luxusnější řadu T. Z pohledu zákazníka by mě ale možná trochu trápilo, za co všechno se musí u citanu připlácet. A kolik.

Mercedes-Benz Citan Tourer PRO 113 Mercedes-Benz Citan Tourer PRO 113

Testovaný vůz bez příplatků figuruje v ceníku značky jako druhá nejdražší verze – s cenovkou od 640.695 korun. Pokud byste ale chtěli dostat podobný styl a komfort jako jsme si užívali my během testu, vytáhl by vám z peněženky 853.630 korun. A to už je docela dost.

Nejlevnější verze modelu 585.035 Kč (Citan Tourer Base, 110, 75 kW)
Základ s testovaným motorem 610.445 Kč (Citan Tourer, 113, 96 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 640.695 Kč (Citan Tourer Pro, 113, 96 kW)
Testovaný vůz s výbavou 853.630 Kč (Citan Tourer Pro, 113, 96 kW)

Plusy

  • Prostornost
  • Pozice za volantem
  • Komfortní podvozek
  • Živý motor

Minusy

  • Lacinější detaily
  • Rozsah příplatků
  • Asymetrické budíky
Zobrazit celý článek
Ondřej Mára
Diskuze (16)

Doporučujeme

Mercedes-Benz Citan Tourer PRO 113
Cena základní sestavy 610 445 Kč
Výbava základní sestavy 16“ kola, kliky dveří lakované v barvě vozu, kryt dveřních kolejnic v barvě vozu, audiosystém MB s digitálním příjmem rádia, elektricky ovládaná boční okna s komfortní funkcí, LED osvětlení zavazadlového prostoru, vnitřní LED osvětlení, výškově nastavitelné sedadlo řidiče s bederní opěrkou atd. Kč Kč
Cena testované sestavy 853 630 Kč
Výbava testované sestavy Žlutá metalická limonit (15.891 Kč), Volant v kůži (7.260 Kč), Lakovaný nárazník (6.544 Kč), Paket navigace (34.896 Kč), Koberec na podlaze v prostoru pro cestující (3.553 Kč), Střešní ližiny s Intel. Základním nosičem (9.347 Kč), Aktivní parkovací asistent (21.031 Kč), Zpětná kamera (10.438 Kč), Automatická klimatizace Thermotronic (10.407 Kč), Paket osvětlení (29.476 Kč), Pevné tažné zařízení (17.698 Kč), 16“ Alu kola (8.164 Kč), Paket komfortní svezení (16.639 Kč), Velurové koberečky (2.805 Kč), Černá tónovaná skla vzadu (6.232 Kč), Dvoukřídlé zadní dveře 180° s oknem Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1332
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 96 / 5000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 240 / 1600
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 183
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 13
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 8.3 / 5.9 / 6.9
Emise CO2: 156
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 517 / 0
Objem nádrže (l): 54
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1556 / 539
Rozměr pneu: 205/60 R16
Mercedes-Benz Citan Tourer PRO 113
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4498
b) šířka (mm): 4859
c) výška (mm): 1852
d) rozvor (mm): 2416
e) rozchod vpředu (mm): 1584
f) rozchod vzadu (mm): 1596
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 830 / 1055
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 605 / 860
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1120
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1060
k) šířka vpředu (mm): 1530
l) šířka vzadu (mm): 1500
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 420
výška opěradla vpředu (mm): 615
výška opěradla vzadu (mm): 600
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
21. 4. 2022 10:09
Re: No...
Jj, prodeje Berlinga v ČR klesly řádově, doprodávají osobní skladovky. N1 jedou dál normálně. Elektro asi jen 4ks za 1-3/2022 :D
20. 4. 2022 18:49
Re: No...
Tú predajnú politiku tiež nechápem. No, snáď mi toto Berlingo vydrží tiež aspoň desať rokov ako predtým Kangoo, a potom sa uvidí - deti už budú celkom odrastené, takže asi budem loviť v celkom iných vodách. Možno vezmem jazdenú Audinu od Kubrta. :-)
Avatar - Ja Prvni 123
20. 4. 2022 10:45
"výkonné LED světlomety", ještě s "asistentem"...
jsou čiré zlo.

Kdekoliv jinde než na rovné dálnici otravné, často až nebezpečně, oslňují ostatní.

Popravdě nechápu jak mohl někdo TOHLE schválit do provozu.
19. 4. 2022 19:18
Re: No...
No jo no. Ale nové osobní Berlingo je aktuálně jen elektro od 890tis Kč. Pokud chceš naftu musíš vzít nákladní N1 a ta je přece jen v dost oholené výbavě. A má to svoje mouchy…Takže zlatej osobní Citan s benzinem 1.33l :yes:
Avatar - twistedTSD
19. 4. 2022 18:27
Re: No...
Sorry, já jen přeskákal článek podle toho co mě zajímalo a ušlo mi, že to není dehet. :D Já mám zkušenost se starým benzínovým Berlingem, spotřebu jsem neřešil páč služební, ale na dálnici samozřejmě palivo mizelo před očima.