Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz CLS dostane přední světlomety výhradně ze světelných diod

Diskuze (16)
Nový Mercedes-Benz CLS, který přijde na konci tohoto roku, bude představovat další milník ve vývoji diodových světlometů.

Přední světlomet nového Mercedesu třídy CLS bude tvořen výhradně ze světelných diod. Ty budou rozděleny do tří šípovitých vrstev – horní s funkcí směrovek, prostřední pro potkávací světla a přisvěcení do zatáček a spodní s diodami pro noční jízdu a dálková světla. Celkem bude na každé straně 71 diod.

Toto řešení je energeticky úspornější, navíc Mercedes-Benz slibuje, že na rozdíl od dosavadních diodových světel nabídne také zřetelně vyšší světelný výkon. Kromě toho diody vydávají pro lidské oko přirozené bílé světlo.

Mercedes si také nárokuje jeden primát. Adaptivní potkávací světlomety ze světelných diod má sice již 3 roky Lexus LS (dálková světla jsou xenonové výbojky) a celý světlomet složený z diod přineslo Audi v modelech R8 a nové generaci A8. Světlo od Mercedesu ale bude unikátní funkcemi přisvěcení do zatáček a automatickým vypínáním dálkových světel.

Automobilka pracuje také na dalším využití diod. Kromě sportovního sedanu vyšší střední třídy se postupně ve větší míře uplatní také v menších modelech. Stanou se i součástí nových bezpečnostních zařízení. Momentálně například Mercedes pracuje na systému, který při vstupu chodce do dráhy auta spustí blikání diod. Tento světelný signál varuje před nebezpečím současně chodce i řidiče auta.

Diskuze (16)
22. 4. 2010 23:10
sníh a námraza > diody neprodukují teplo > neodtává to > ne
jsem zvědav, zda se v příplatkové nebo seriové výbavě objeví též "Vyhřívání předních světlometů" a "vyhřívání zadních světlometů". To není narázka na M-B, ale celkově na technologii LED v světlometech, at předních nebo zadních. co si o tom myslíte?
22. 4. 2010 12:23
Re: čo bolo to bolo
Zákony optické fyziky tj rozptyl a lom světla nijak neošidíš. Paraboloidy a lomové hranoly jsou nutné, aby se docílilo větší plochy a tím pádem i odrazů světla. Chceme přece osvětlit plochu a nikoli vytvořit tenké paprsky jako laser.
Avatar - pocitac
22. 4. 2010 10:02
Re: čo bolo to bolo
Psal jsem, že je to přirovnání s nadsázkou... Přesto si, v budoucnosti, dokáži představit design předních světlometů s využitím LE diod :-) trochu a možná hodně jinak. Uvidíme. Možná se jednou nad tímto designem, který předvádí Mercedes, pousmějeme. Možná je to logický mezistupeň. Myslím si, že LE diody mohou nabídnout větší potenciál, nejen co se designu týče.
22. 4. 2010 08:33
Re: čo bolo to bolo
Přirovnání CRT a LCD televizí je nevhodné. Fyzikální podstatu mají jinou. Zatímco crt využívá k projekci jednu lampu, obraz LCD vytváří samostatné body - diody a ty pochopitelně mohou být v ploše.

Ledky už nekomentuji, používáš nesprávný výraz.
Avatar - twistedTSD
21. 4. 2010 23:41
Re: čo bolo to bolo
:yes: