Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Concept A: Nové auto pro nové zákazníky

Ondřej Láník
Diskuze (37)
Konec sendvičů ze Stuttgartu znamená příchod zcela nově koncipované třídy A. První ochutnávku nabídne značka v Šanghaji.

V roce 2012 se na trh dostane nový Mercedes-Benz třídy A. Už to nebude čtyřmetrové mini-MPV s vysokou karoserií, dvojitou podlahou a vysoko nad vozovkou usazenou posádkou.

Ve Stuttgartu rozhodli, že doba pokročila a je čas postavit nový model přímo proti připravovaným novinkám BMW 1 a Audi A3. Souboj v prémiové nižší střední třídě tedy už v příštím roce dostane úplně nový rozměr. Ke slovu by se navíc rád dostal i Lexus se svým nedávno představeným CT 200h.

Studie Mercedes-Benz Concept A, kterou značka hodlá ukázat na autosalonu v Šanghaji za necelé dva týdny, je věrným obrazem sériového áčka.

Absence sendvičové platformy umožnila zcela změnit pojetí automobilu, včetně jeho designu. Z nových sériových modelů SLS a CLS převzal koncept širokou a téměř kolmou masku, což je prvek, který bude charakteristický i pro sériový model.

Designéři natáhli rozvor co to šlo a osekali převisy na obou koncích karoserie, ale vězte, že A bude i nadále předokolka s motorem uloženým vpředu napříč. V případě studie má jít o nový přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec řady M270 se 155 kW, spojený s dvouspojkovou převodovkou.

Třídveřový hatchback dostal krátkou sportovně střiženou záď s nízkými koncovými světly, v nichž diody vytvářejí stylizované písmeno C.

Asi největší změny lze při přechodu od studie k sériové podobě čekat v interiéru. Dva samostatné tubusy tvořící přístrojový štít zřejmě zůstanou zachovány, odhadujeme však, že řešení středové konzoly a tunelu mezi sedadly ještě dozná výrazných změn, podobně jako barevné řešení interiéru.

Z důvodu snížení výrobních nákladů se bude nová třída A vyrábět v Maďarsku, v nově budované továrně u města Kecskemét, jižně od Budapešti.

Ondřej Láník
Diskuze (37)
Avatar - Falco
8. 4. 2011 07:30
Re: uvidíme
Souhlas! Jen tady některým jedincům připomenu, kde/kdy hledat inspiraci.

[odkaz] [odkaz]
Avatar - Katikakus
7. 4. 2011 19:21
Design
Jenom slepy clovek z tohoto konceptu nepozna, kdo je v soucasnosti opravdovym designovym trendsetterem!

BRAVO HYUNDAI... :yes:
Avatar - baca42
7. 4. 2011 18:45
Re: Koupím 2
[odkaz]
Avatar - Pekelná Micinka
7. 4. 2011 17:42
Re: oxAim
A1 je opravdu menší... A-klasse, je, resp. byla pojata trochu jinak a tak ani srovnání s 1er, není asi úplně na místě. Tenhle koncept naznačuje, že by se A-klasse mělo vrátit do konvenčnějších vod a vnějšími rozměry blíže k malému BMW, ale to nedělám nic, že papouškuji to co již bylo napsáno v článku. ;-)
7. 4. 2011 17:05
Re: oxAim
Nie je Audi A1 o triedu nižšie? Teda trieda kde je MiTo, F500 atď? MB-A bude skôr konkurent pre A3, nie? Pretože ja radím A3 a BMW 1er do rovnakej kategórie. Kam by malo potom patriť A-čko od MB. Ak som mimo, opravte ma... ;-)