Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz dosáhl historického milníku v dodávkách CKD sad

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Mercedes-Benz dodal svým zákazníkům již 750.000 nákladních vozidel ve formě CKD sad, jejichž produkci a distribuci zajišťuje závod Wörth, který představuje jeden z největších výrobních podniků užitkových vozidel na světě.

Mercedes-Benz založil svůj závod na výrobu nákladních automobilů ve Wörthu v roce 1963. V současnosti brány tohoto podniku opouští zástupci modelových řad Actros, Arocs, Antos, Atego a rovněž modely Econic, Zetros a Unimog.

Vedle kompletních vozidel produkuje tento závod i CKD sady, z nichž jsou montována kompletní vozidla. Výroba těchto sad probíhá od roku 1966, kdy bylo připraveno prvních 500 sad. V roce 1969 zamířilo z Wörthu k zákazníkům již 11.000 CKD sad.

V současnosti v CKD centru ve Wörthu pracuje zhruba 500 zaměstnanců. Produkce se dnes soustředí především na CKD sady vozidel modelových řad Actros a Arocs v provedeních pro silniční dopravu a stavebnictví. Vedle nich jsou kompletovaný i CKD sady specializovaných provedení modelů Unimog a Zetros.

Mercedes-Benz uvádí, že CKD sady aktuálně dodává do 60 zemí po celém světě a jednu CKD sadu může tvořit zhruba 2500 komponentů v závislosti na modelu a provedení vozidla. Pro dosažení co nejlepší efektivity přepravy v kontejnerech jsou dnes většinou baleny CKD sady čtyř identických vozidel společně.

Výroční CKD sadou s pořadovým číslem 750.000 se komplet komponentů vozidla Mercedes-Benz Actros 2652 LS 6x4 v bílé barvě, který zamířil do Jižní Afriky a novému majiteli má být jako plně funkční nákladní vozidlo předán v polovině letošního července.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme