Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz nabídne motor 1,6 turbo i ve třídě C

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
Mercedes-Benz C dostane malý benzinový turbomotor. Ten by mu měl zajistit spotřebu, kterou lze srovnávat jen s turbodiesely této objemové kategorie.

Downsizing se tak nevyhýbá ani trojcípé hvězdě. Jeden z nejkratších sedanů střední třídy současné produkce se na konci letošního léta dočká v útrobách zamontovaného motoru 1,6 l. Podélně umístěný přeplňovaný čtyřválec s označením M274 je odvozen od agregátu M270, který slaví premiéru v nové třídě A (W176), zde je ale uložen napříč.

Nahrazuje předchozí osmnáctistovku, model ovšem ponese označení C 180 BlueEfficiency. Pohonná jednotka objemu 1595 cm3 dává největší výkon 115 kW (156 k)/5300 min-1. Je vybavena vícenásobným zapalováním a přímým vstřikem s piezo-injektory, které umožňují až pět vstřiků během jednoho cyklu. Benzin neproniká tak hluboko do válců a odpařuje se rychleji.

Pokročilou techniku představuje také dvoufázový elektromechanicky řízený proměnný zdvih ventilů Camtronic. Otevírací doba sacích a výfukových ventilů se tedy částečně překrývá. Nechybí ani vyvažovací hřídel a olejové a vodní čerpadlo s variabilním průtokem obou kapalin. Vnitřní pohyblivé části mají snížené tření.

Důležitější než výkon je nejvyšší hodnota točivého momentu 250 Nm, která je k dispozici v rozmezí 1250-4000 min-1. Tu přenáší na zadní nápravu šestistupňová přímo řazená převodovka. Ti, kteří nechtějí řadit, budou moci zvolit sedmistupňovou samočinnou skříň 7G-Tronic Plus. Označení DCT zde chybí, tudíž by se mělo jednat o tradiční automat s hydrodynamickým měničem.

S ním C-Klasse spotřebuje průměrně 6,3 l benzinu na 100 km, s manuálem spálí o 0,1 l více. Samozřejmě dle současné evropské metodiky v kombinovaném režimu, takže se jedná o tabulkové hodnoty. Byť tak oproti starému motoru 1,8 l klesly o celý litr. Vůz se v obou případech dostane z klidu na stovku za 8,5 s. S manuálem je ale na německých dálnicích o 2 km/h rychlejší, jede až 225 oproti 223 km/h.

Pod kapotou by se měl v dohledné době objevit také přeplňovaný dvoulitr, který známe z nových menších tříd A a B. S předstihem splňuje emisní normu Euro 6 a dává 155 kW (211 k) a 350 Nm. Zřejmě vystřídá další osmnáctistovku z modelu C 250, která je v porovnání s ním slabší.

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
Avatar - Norge
12. 6. 2012 20:22
Re: 1600cm
..na jednej photo jasne presvitaju nove predne lampy, ..a la concept, alebo v linii s posldnym ML. Biela farba mu ale slusi :yes: Ja som sa dobre citil aj v interieri W221, mala vesmirna lod...

Asi som nepostrehol, ale atmosfericke zazihove motory su vazne na ustupe aj u MB, ..takze v dalsich generaciach ich najdem asi iba u upravcov ...
Avatar - boost.
12. 6. 2012 18:55
Re: 1600cm
V podstate tam jsou jen ty tuny press materialu, ktery Daimler vydava... Ale prave proto se tam daji najit detaily, ktere se nikde nedoctu a pro delani clanku o mercedesech na Wikipedii to je dobry.

MB ted sjednocuje design svych modelu. Bohuzel se to dotklo i W/S212, ktera mela dvojite predni lampy a ty se mi libily... Stacilo by trochu zmenit zadni svetla a interier a bylo by vse v cajku :-) Vsechny facelifovane a nove modely budou mit jednotna predni svetla, kruhove vydechy ventilace a krome tridy S taky tu stojatou navigaci (viz nove B, G a FL W204). Ty vystrcene displeje jsou u vyrobcu nejaky novy trend ci co...

Atmosfericke V6 by mely v nabidce jeste nejakou dobu zustat :-) Nasel jsem docela pekne fotky nove tridy S s lehkou kamuflazi a fotky interieru, kde ridic odkryl palubovku :D [odkaz] [odkaz]
Avatar - Norge
12. 6. 2012 18:04
Re: 1600cm
..Dakujem, pane ! vazne skvely web, plny holych faktov :-!

..tak W212 je ten prelomovy model, s ktorym vstupil MB do novej ery s E.klasse. Na tych maskovanych fotkach je vidiet, ze front- predna cast bude zmena, co sa dalo cakat... Nedovolim si povedat, co prinesu oturbene motory, ..kazdopadne ja som v malom osobnom smutku, a podla vsetkeho za par desatroci bude moja atmosfericka V6 ..ako dinosuarus ...nieco ako dnes 560SEL ... ;-)
Avatar - boost.
12. 6. 2012 16:45
Re: 1600cm
[odkaz] (23.05.2012 E-Klasse Mopf Erlkönigfotos)

Dělám články na wikipedii a tohle je docela užitečný web. :-)
Avatar - Norge
12. 6. 2012 13:36
Re: 1600cm
..budes taky najlaskavejsi a prezredis odkial mas tieto info ?

..lebo ak je toto pravda, ze aj E-klasse bude mat 1,6 ..tak to je z mojeho pohladu taka ista fraska ako cely VW-koncern ... 8-s ..a ich pseudo-spolahlive etalony v triedach ...

..ale vazne, ..radcsej nalozim elektromotor od Lexa, ako turbojogurt z Europy ... Hoci mam vonu benzinu rad, prenecham ju pre yongtimery a oldtimery..ako moje hobby, ale nove auto bude bez turba !