Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz si připomíná slávu stříbrných šípů (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Trojcípá hvězda se má v oblasti automobilových závodech za čím ohlížet. Vždyť její vozy závodí již takřka dvanáct dekád.

Divize Mercedes-Benz Classic natočila ve spolupráci s CAS-Film video s názvem Magical Moments (magické okamžiky). Vrací se v něm vlastně nejen do doby, kdy závodní mercedesy získaly svou typickou stříbrnou barvu, ale ještě před ní. Bezmála sedmiminutový kus totiž vzpomíná i na veleslavný triumf Christiana Lautenschlagera z Grand Prix Francie 1914 v Lyonu. Jeho závodní vůz se čtyřválcem 4,5 litru (!) byl tehdy ještě bílý a do spojení firem Daimler a Benz chybělo dvanáct let. Až do roku 1926 se jednalo o dvě samostatné a konkurenční automobilky.

Film kombinuje archivní záběry se současnými, některé byly dokonce natočeny na stejných místech, pokud to je možné. Například na švýcarském Klausenu, kde se konal slavný závod do vrchu. Neomezuje se ale pouze na dobové ukázky z Velkých cen, najdeme v něm i momentky z Le Mans včetně tragické nehody Pierra Levegha v ročníku 1955. Nechybí ani Nürburgring ze začátku třicátých let. Vzpomíná se totiž i na legendární modely SS, SSK a SSKL – pozor, ne každý závodní mercedes musí být bílý, nebo stříbrný! Právě Leveghova nehoda je ovšem natočena na barevný film (ve Stuttgartu nejspíš prohledali archiv) a kolorované záběry pocházejí už z doby před druhou světovou válkou!

O vavříny bojují Rudolf Caracciola, Hermann Lang, Manfred von Brauchitsch, Richard Seaman, Juan Manuel Fangio i stále žijící Stirling Moss. Reálné zážitky s vozy přidávají jiní. Jackieho Stewarta v kostkované čepici poznají asi všichni, ale například Jochena Masse a Hanse Herrmanna? Stewart sice s mercedesy nikdy nezávodil, ale za volantem historických závodních strojů s trojcípou hvězdou se občas objevoval.

Celé dílo s německým názvem Magische Momente je k mání v e-shopu Mercedesu. DVD stojí 49,99 eur (1.375 Kč), Blu-ray disk je o 10 eur (275 Kč) dražší. Video slouží jako upoutávka na něj. Disk totiž nemá sedm, ale celých 530 minut a obsahuje i hrané filmy, které nás převedou do dob před posledním celosvětovým krvavým konfliktem, respektive padesátých let minulého věku. Za projektem stojí autor Florian Dennert a režisérka Saskia Weisheit.

Firemní muzeum také vytáhlo všechny své dostupné stroje k natočení, ať už se jedná o monoposty W25, W125, W154, W165, či poválečný W196. Nechybí připomínka světových rekordů, prototyp 300 SL W194. Uhlenhautovo kupé 300 SLR, ani otevřená verze stejného modelu. Přidali se i privátní vlastníci. Vždy však jde o restaurované kusy, které vpadají sice, jako by byly dokončeny teprve včera, ale postrádají punc originality. Jediný opravdu původní předválečný závodní vůz značky Mercedes-Benz, konkrétně typ W154 s motorem M163. totiž v tovární sbírce chybí. Najdete jej v Národním technickém muzeu v Praze...

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Magister
10. 12. 2013 12:06
MB
Moc pěkné. Nejlepší je zajet do muzea ve Stuttgartu, tam je závodní historii věnován celý oválný sál.