Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz SLK: Bude jeho nástupce předokolka?

David Bureš
Diskuze (16)
Platformu MFA v současnosti využívá pět Mercedesů: A, B, CLA, CLA Shooting Brake a GLA. V budoucnu by k nim měly přibýt další.

Již delší dobu se spekuluje o tom, že rodina kompaktních modelů značky Mercedes-Benz s pohonem předních kol rozšíří v příští generaci o sportovně laděný vůz. Na trh by dokonce mohla dorazit hned dvě taková auta – roadster a kupé. Informoval o tom německý magazín Auto Motor und Sport.

Dvojice sportovních modelů má zacílit na Audi TT. Podobně laděný automobil už Mercedes-Benz nabízí – kupé-kabrio SLK. To naznačuje, že jeho nástupci výrazně změní svoji koncepci – nejenže nový roadster dostane plátěnou střechu, ale navíc bude předokolkou místo zadokolky.

Pokud by Mercedes-Benz již nenabídlo SLK jako kupé-kabrio, následovala by tím automobilka současný trend. Auta s pevnou skládací střechou pomalu mizí z trhu, letos třeba skončí Volkswagen Eos. Zajímavé řešení má dvě hlavní nevýhody – je těžké a zabírá velký prostor, i proto výrobci opět dávají přednost kabrioletům s plátěnou střechou.

SLK přitom patřilo mezi průkopníky kupé-kabrioletů. První generace přišla na trh v roce 1996, rok po Mitsubishi GTO Spyder, kdy odstartovala trend, který následovaly takové modely jako Peugeot 206 CC a Opel Tigra TwinTop.

Představitelé Mercedesu odmítli zprávu Auto Motor und Sport komentovat. V roce 2013 však šéf koncernu Daimler Dieter Zetsche v rozhovoru pro server Automotive News přiznal, že automobilka u další generace kompaktních Mercedesů zvažuje rozšíření této řady. První model nové generace kompaktních Mercedesů přijde v roce 2018.

Příchod kupé a roadsteru s pohonem předních kol a trojcípou hvězdou na přídi nicméně zatím není stoprocentní. Auto Motor und Sport tvrdí, že vedení automobilky o nich ještě definitivně nerozhodlo. Na trh by však dorazily někdy před koncem této dekády.

David Bureš
Diskuze (16)
7. 4. 2015 20:43
Re: Trochu jinak
Problém není ve výroba vs. prodej (když už, tak registrace), ale v evropské (a to ještě zřejmě ne komplet, stejné číslo je na left-lane a bude to EU+EFTA) vs. celosvětové. Mohl bych se podívat, jaké byly dodávky TT v loňském roce, ale to bych musel vytáhnout kompletní výroční zprávu a to se mi nechce.
Avatar - CHerokee
7. 4. 2015 19:54
Re: Trochu jinak
Např. je to na autorevue. Jde o prodeje a ne výrobu.

*/nejprodavanejsi-sportak-v-evrope-por… />
7. 4. 2015 19:50
Re: Trochu jinak
Odkud máš ta čísla? Minulý rok se vyrobilo asi 18 tisíc TT.
7. 4. 2015 19:50
Re: Trochu jinak
A TT od roku 2006. Předpokládá se, že TT letos SLK naprosto rozdrtí.
7. 4. 2015 19:43
Re: SLK
Končící generace (NC) verzi s plechovou střechou má.