Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Unimog jako pomocník s vánočními stromky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz Unimog opět dokazuje, že je skutečně univerzálním vozidlem, které může velmi dobře posloužit i při svážení vánočních stromků i jejich rozvozu k zákazníkům.

Mercedes-Benz Unimog v letošním roce oslavil 70 let od okamžiku, kdy se dal do pohybu jeho první prototyp. V současnosti je nabízen v široké paletě verzí od nejmenších U 216 a U 218, přes čtyřválce U 318 a U 423, až po šestiválce U 427, U 430, U 527 a U 530, vrcholem se jsou verze s označeními U 4023 a U 5023.

Toto univerzální motorové vozidlo je hojně využíváno v komunálních službách, kde může být nosičem nejrůznějších nástrojů pro zimní i letní údržbu silnic a jejich okolí od odstraňování sněhu až po sečení trávníků na krajnicích a jejich úklid. Velmi časté je jeho využití i v roli hasičského vozidla, ve stavebnictvím, zemědělství i lesnictví.

Právě v posledně jmenovaném oboru se pohybují vozidla, která využívá ve své společnosti Alois Endl. Ve flotile jeho firmy se sídlem v bavorském Windorfu je v současnosti celkem devět různých vozidel Mercedes-Benz Unimog, z nichž nejmladší je model U 430, který je využíván ke svozu čerstvě pokácených vánočních stromků.

Mercedes-Benz Unimog U 430 je vybaven přeplňovaným vznětovým šestiválcem OM 936 s objemem 7,7 litru v provedení Euro 6, disponujícím výkonem 220 kW a točivým momentem 1200 N.m. Tento model s pohonem všech kol je schopen dosáhnout rychlosti 89 km/h a díky tomu může vjet i na dálnici, což je ve společnosti Aloise Endla často využíváno.

V předvánočním období právě toto vozidlo s přívěsem rozveze denně minimálně 400 vánočních stromků, jejichž délka se pohybuje od 1,50 m do 2,60 m. Stromky jsou rozváženy do prodejních míst po celém zemském okrese Regensburg v bavorském vládním obvodě Horní Falc.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)