Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes potvrdil AMG verze pro řadu připravovaných elektromobilů EQ

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Hned čtyři elektromobily z řady Mercedes-Benz EQ by se měly dočkat výkonnější verze s označením AMG.

Markus Schäffer, COO a šéf Výzkumného & Vývojového oddělení automobilky Mercedes-Benz, po představení elektrického modelu EQA přítomným novinářům potvrdil, že se připravuje i AMG platforma pro čistě elektrické modely. A i když o platformě neprozradil nic bližšího, dodal alespoň, že se plnotučné verze AMG dočkají modely EQA, B, S a E.

Schäfer bohužel nezmínil žádné podrobnosti ani o datu uvedení, podle zahraničních spekulací se však očekává, že jako první bude představena ostrá AMG varianta modelu EQA. Ostatně byl to i první z představených modelů na seznamu, jak dodávají britští kolegové z Autocaru, kteří upozornili na příchod elektrických AMG modelů.

A i když zůstává výkon malého EQA ve verzi AMG záhadou, u větších modelů, zejména EQS a EQE, se mluví o systémovém elektrickém výkonu okolo 600 koní. Tyto modely by navíc mohly být osazeny elektromotorem na každé nápravě, což bude znamenat pohon všech kol a možná i funkce jako je sofistikované vektorování točivého momentu.

Kombinace divizí AMG a EQ se přitom zdá být logickým krokem. Mercedes tak pouze reaguje na konkurenci, respektive její vyhlídky do budoucnosti. Tesla totiž má své modely Performance a Plaid, Porsche má ostrý Taycan Turbo S, Audi nedávno představila e-tron GT a BMW by mělo vyvíjet M verzi modelu i4.

Sluší se však také připomenout, že v případě Mercedesu nepůjde o první elektrické AMG. Již v roce 2010 představila automobilka žlutý koncept SLS AMG E-Cell, na který v roce 2012 navázal produkční Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive.

Ten byl osazen čtyřmi synchronními elektromotory o kombinovaném výkonu 552 kW s točivým momentem 1000 N.m, což z něj v té době dělalo nejvýkonnější sériové AMG. Akceleraci z 0 na 100 km/h zvládal za 3,9 sekundy a maximální rychlost dosahovala 250 km/h. Cena se však již tehdy pohybovala okolo 10 milionů korun.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - R32
12. 2. 2021 14:04
Re: AMG EV
Tak nejak... Som zvedavý či bude aj na elektromotore plaketka s podpisom pracovníka (motorára) na motore ako bolo doteraz. 😁
11. 2. 2021 15:25
AMG EV
Jako musim se priznat, ze jsem dost zvedavy jak AMG nalozi s EV.
Protoze AMG ma proste tradici v brutalnich motorech a vykonech, ktere az na vyjimky vydrzi hrozne veci. Vsak soucasne AMG je v kde cem - Aston Martin, Pagani, McLaren ... Tak uvidime co takovy AMG v EV bude znamenat :P
Avatar - KANKUNEN
11. 2. 2021 14:41
A kdy že se bude udávat uhlíková stopa při výrobě?
A taky samozřejmě reálné CO2 při výrobě el. energie. A do toho bude neutrální stopa, ale špičky EU to vymyslí, výroba se přesune mimo EU.