Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Městská policie bude jezdit v hybridních Toyotách

Filip Melich
Diskuze (5)

Policisté si ve dvou českých městech převzali hybridní vozy od automobilky Toyota. V Karlových Varech budou jezdit v Corollách, zatímco trutnovští dostali Yaris Cross.

Městská policie v Karlových Varech převzala dva kombíky Corolla Touring Sports, o jejichž pohon se stará hybridní soustava tvořená 1,8litrovým zážehovým čtyřválcem, elektromtorem a bezestupňovou převodovkou CVT. Maximální výkon soustavy je 90 kW (122 k) a auto je schopné jízdy výhradně na elektřinu.

Vozy městské policii předala společnost Auto Eder, jejíž majitel Jan Eder říká: „Corolla je pro svou spolehlivost a všestrannost nejprodávanějším osobním vozem na světě. Svým výkonem, úsporností a vnitřním prostorem se pro potřeby policie skvěle hodí. Stále častěji také míří do firemních flotil.

Video se připravuje ...

Upravené vozy v policejních barvách budou sloužit při vykonávání každodenní pořádkové činnosti. Městská policie v Karlových Varech přitom není první, která bude jezdit ve vozech značky Toyota. Před ní si dvě nové Toyoty převzala také městská policie v Trutnově. V jejím případě se však jedná o model Yaris Cross.

Jedná se o rozšíření stávající flotily tamní městské policie, která již dva roky provozuje Toyotu RAV4. Jan Kranát, vedoucí společnosti Autostyl Trutnov, od níž si policie dva Yarisy Cross převzala, se k věci vyjadřuje podobně jako karlovarský prodejce: „Vozy Toyota jsou díky své spolehlivosti, jízdním vlastnostem i úspornému a ekologickému provozu stále oblíbenější nejen u firem, ale i ve veřejném sektoru. Používají je radnice, záchranné sbory i policie. Těší nás, že nyní pomáhají i městské policii v našem regionu.

Trutnovské Toyoty rovněž pohání hybridní soustava, jejím základem je však 1,5litrový tříválec a maximální systémový výkon je 85 kW (116 k). Yarisy Cross navíc od karlovarských Coroll disponují inteligentním pohonem všech kol AWD-i. Vozy v policejních barvách s majáky na střeše jsou údajně speciálně upravené pro službu v horských zimních podmínkách.

Kromě Karlových Varů a Trutnova jezdí policejní Toyoty také v dalších městech. Jedná se o například modely Yaris, Corolla, C-HR, RAV4 a Proace City, s nimiž se můžete setkat mimo jiné v Broumově, Českém Krumlově, Chrudimi, Kolíně, Jaroměři, Roudnici nad Labem, Třebíči nebo Vyškově.

Filip Melich
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Mikesus
28. 10. 2022 11:41
Re: Český Krumlov
Jo to by se dalo vyjmenovat spoustu měst. I těch menších. Nic lepsi pro MP neni. Jezdi neustále kolem komína, pomalu a kdyz potřebujou, mají dostatečný dojezd.
28. 10. 2022 10:31
A co takhle čistý elektromobil?
Velká škoda, že nebudou jezdit elektromobilem. V Táboře máme již přes dva roky KIA e-Niro, najeto přes 144 000km bez jediné vážnější závady (proběhla jen výměna zadní kamery a ložiska volantu). Elektromobil používáme jako hlavní zásahové vozidlo na tísňové lince 156 v režimu 24/7 nonstop. Dojezd, rychlost nabíjení i výkon motoru naprosto stačí.

Takže hybrid dobrý, ale elektromobil je pro MP daleko, ale daleko lepší... ;-)
28. 10. 2022 09:16
Re: Český Krumlov
V Třebíči mají u MP taky hybridní Corollu :-)
27. 10. 2022 17:42
Re: Český Krumlov
Dobrý den,
děkuji za komentář. Článek nebyl zamýšlen jako kompletní výčet všech policejních Toyot nebo měst, kde se s nimi můžeme potkat. Nicméně pro zajímavost určitě dobré a C-HR/Český Krumlov jsem do článku přidal. :yes:
27. 10. 2022 15:52
Český Krumlov
Nějak vám z článku vypadl Český Krumlov, kde městská policie již řadu let využívá hybridní Toyoty C-HR. Trvalo to, ale už i města zjistila, že kupovat za každou cenu předraženou domácí výrobu nemá smysl. :yes: