Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Bayswater a Baker Street: Speciální série jako oslava olympijských her

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Mini Bayswater a Baker Street: Speciální série jako oslava Olympijských her

Ač to tak venku nevypadá, letní olympiáda v Londýně se kvapem blíží. A kdo jiný by měl tuto sportovní akci oslavit limitovanými edicemi svých aut než britská klasika, tedy Mini?

I když je Mini v majetku BMW, pořád se jedná o automobilku z hrdého Albionu. Fanoušci a majitelé těch původních sice nad dvěma moderními generacemi trochu ohrnují nos, ale to nebrání mateřskému výrobci z Mnichova uvádět na trh nové a nové verze.

Poslední dvě tedy oslavují blížící se svátek sportu. Jmenují se Baker Street a Bayswater a vycházejí výhradně z třídveřového hatchbacku.

Baker Street lze objednat v provedeních One (72 kW/98 k), Cooper (90 kW/122 k), One D (66 kW/90 k) a Cooper D (82 kW /112 k). Všechny motory mají objem 1,6 l, jsou buď atmosférické nebo přeplňované a důvěrně známé. Dle označení spalují benzin či naftu a jsou spojeny se šestistupňovými přímo řazenými převodovkami. Na přání lze zvolit samočinnou se stejným počtem rychlostních stupňů.

Střecha je u základního One v tmavě šedé metalíze, se kterou kontrastuje světlejší šedý lak zbytku karoserie a černé pruhy na kapotě. Také šestnáctipalcová kola 6-Star s dvojitými paprsky a kryty vnějších zpětných zrcátek jsou v lesklé černé. Totožný odstín má rovněž střecha u obou Cooperů. Navíc si můžete vybrat z dalších dvou barev karoserie : bílé Pepper a černé Midnight. Ozdobné prvky u bočních blikačů nesou nápisy Baker Street.

Interiér má šedá sedadla v kombinaci látky a kůže se šikmým prošíváním. Na výplních dveří a liště přístrojové desky najdeme opět světle šedou, vnitřní prostor je jinak laděn spíše do tmava. Celek podtrhují nápis na prahových lištách a chromované doplňky. Sériová výbava obsahuje například klimatizaci, palubní počítač, mlhovky, kožený volant a výškově stavitelné sedadlo spolujezdce, lze ji ale dále doplnit a zušlechtit, záleží jen na výši konta.

Sportovnější Bayswater bude nabízen jako Cooper (90 kW/122 k), Cooper S (135 kW/184 k), Cooper D (82 kW/112 k) a Cooper SD (105 kW/143 k). Převodovky jsou totožné jako u první popisované verze.

Základním lakem pro něj je modrá metalíza Kite, dále následují šedá Eclipse a opět černá Midnight.

Kola jsou tentokráte sedmnáctipalcová leštěná Sandblast, střecha je černá vždy. Pruhy jsou také dva, ale světle modrý a šedý. Nechybí ani nápisy Bayswater, jak vně, tak uvnitř. V interiéru najdeme sportovní sedadla s výraznějším bočním vedením v antracitové kůži. Motiv modré a šedé se opakuje na většině švů a prošívání, leckde je ale použita nit černá. Vnitřní dekorační lišty mají také černý lak s klavírovou povrchovou úpravou. Výbava je stejná jako u Baker Street a lze ji rovněž rozšířit množstvím příplatků.

Obě popisované série se začnou prodávat na jaře 2012 po celém světě. Automobilka neuvádí plánovaný počet kusů, ale jedná se o limitované edice, takže bude třeba si pospíšit. Ještě alespoň orientační britské ceny: Baker Street začíná na 16.365 librách (odpovídá přibližně 496.000,- Kč), Bayswater stojí minimálně 18.565 liber (zhruba 562.500 korun).

Baker Street a Bayswater navazují na dřívější série pojmenované podle londýnských čtvrtí a ulic: například Camden, Mayfair, Soho, kombi Clubman se nabízelo také v edici Hampton. Tato tradice ovšem sahá až k původnímu 41 let vyráběnému Mini.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)