Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini chystá svůj první elektrický crossover. Koncept Aceman naznačuje, jak bude vypadat

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Značka Mini chystá svůj první elektrický crossover. Jeho podobu naznačuje konceptem Aceman.

Koncept Mini Aceman je první ochutnávkou zcela nového automobilu, který v budoucnosti vyplní mezeru mezi Mini Cooper a Mini Countryman,“ prozrazuje Stefanie Wurst, ředitelka značky Mini.

Aceman přijíždí s novým designovým stylem, který automobilka pojmenovala „Charismatická jednoduchost“. Koncept spojuje charakteristické rysy modelů Cooper a Countryman, přidává však nové prvky. Například plynulý přechod mezi karoserií a skleněnými plochami je nyní maximálně aerodynamický, Aceman dále upouští od chromovaných lišt, tradiční šestiúhelníkový rámeček masky je nyní osmiúhelníkový a podsvícený, střed masky je zcela zakrytý.

Za zmínku stojí také vysoko umístěné matrixové LED světlomety a světla pro denní svícení tvořící rámečky obvodu předních světlometů. Novinkou pro Mini jsou zapuštěné vnější kliky.

V případě zadních partií značka vyzdvihuje hladké plochy a horizontální linie, zdůrazňující šířku vozu. Tento efekt podporuje i výrazný prolis na přechodu mezi karoserií a okny, který současně zlepšuje aerodynamické vlastnosti vozu. Také zadní světla jsou vybavena matrixovými LED světelnými zdroji, grafika je ve stylu britské vlajky. Podběhy kol vyplňují 20palcová kola z lehké slitiny.

Známe už základní rozměry: koncept na délku měří 4,05 metru, široký je 1,99 m a vysoký 1,59 m. Mini zdůrazňuje, že karoserie s krátkými převisy umožňuje na minimální ploše vytvořit maximum prostoru pro pět cestujících a zavazadla.

Interiér pak vyznává minimalismus, proto je palubní deska zredukována na to nejnutnější. Samotná palubní deska představuje plochý designový prvek ve stylu soundbaru, který je umístěn přes celou šířku interiéru před sedadly řidiče a spolujezdce.

Základním ovládacím prvkem je kulatý OLED displej, nabízející všechny funkce přístrojového panelu a kontrolního displeje. Pod ním se nachází lišta s přepínači.

Uživatelské rozhraní má nové grafické prostředí a v sériovém voze bude postaveno na nejnovější generaci Mini Operačního systému, který poprvé běží na softwaru Android Open Source Project (AOSP). Zajímavostí jsou osvětlené plochy přesahující centrální rozhraní. Promítají se na ně pohyblivé obrazy a mohou přenášet obsah hlavního systému na celou palubní desku - až do výplní dveří.

Mini proto vyzdvihuje režimy Experience Modes, které kombinují specifická zobrazení a barevné světy zobrazené na centrálním displeji a prostřednictvím projekčního systému v interiéru, s nimiž je sladěná i zvuková kulisa.

Osobní režim umožňuje uživateli přenést na OLED displej obrazový motiv podle vlastního výběru. Tuto neotřelou formu personalizace doplňuje projekce pohyblivého obrazu na palubní desku, která může zobrazovat například mraky, mořské vlny nebo třpytivou hladinu bazénu. Zvolenou projekci doprovází odpovídající zvuková kulisa. Mód Pop-Up přináší zajímavou navigaci a překvapivé prvky. Systém navrhuje vhodné navigační cíle na základě kategorie zvolené uživatelem, zobrazuje trasu na OLED displeji i formou projekce na palubní desce. 

Režim Vivid Mode umožňuje interaktivní design zobrazovací plochy na OLED displeji a přilehlých plochách. Automobilka hovoří o zábavní funkci, kterou lze využít jak během krátkých přestávek při zastavení na semaforech, tak při nabíjení vysokonapěťové baterie. Stačí se dotknout centrálního displeje a vytvořit barevné „bubliny s písmeny“ z prvků nápisu „Aceman“ a pohybovat jimi vlevo a vpravo na přístrojové desce.

Volba materiálů odpovídá ekologickým trendům: Mini se odklání od chromu a kůže, přednost dostaly materiály vybrané s ohledem na udržitelnost. Jde například o textilní prvky z recyklovaného polyesteru nebo velur.

O technice zatím Mini mlčí.

Koncept Aceman se poprvé veřejně představí na největší světové herní akci Gamescom 2022 v Kolíně nad Rýnem, která začíná 23. srpna.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme