Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini slaví: Z Oxfordu už vyjely tři miliony novodobých knedlíků

David Bureš
Diskuze (0)
Vozy Mini se prodávají ve více než 110 zemích světa, 80 % produkce míří za hranice Velké Británie.

Novodobé generace Mini pomalu ale jistě dohánějí v počtu vyrobených kusů originální model. Jen z továrny v Oxfordu vyjely od roku 2001 už tři miliony exemplářů tří novodobých generací vozů Mini.

Pravda, novodobé Mini ve srovnání s předchůdcem těží z více karosářských verzí. V Oxfordu v současnosti vznikají třídveřový a pětidveřový hatchback, čtyřmístný Convertible, dvoumístný Roadster a Coupé. I přesto jsou však tři miliony vyrobených vozů úspěch s ohledem na to, že nynější Mini je hlavně stylové zboží a ne masovka.

K třem milionům vyrobených exemplářů navíc musíme připočíst další vozy, které jsou montovány v rakouském Grazu (modely Countryman a Paceman), nizozemském Bornu (třídveřový hatchback) a asijských továrnách v indickém Chennai a thajském Rayongu (Countryman). Originální Mini má na svém kontě přes 5,5 milionu vyrobených kusů.

Jubilejním třímiliontým exemplářem novodobého Mini z Oxfordu se stal pětidveřový hatchback, jehož karoserie je vyvedena v podobě britské vlajky, tzv. Union Jacku.

Oxfordská továrna po zahájení výroby novodobého Mini zažila velký rozmach. V roce 2001 zde pracovalo 2.400 osob, které během jedné směny vyráběly 300 aut denně. Dnes v tomto závodu pracuje 4.000 lidí, díky třem směnám tu vznikne zhruba 1.000 aut denně.

Vedle Oxfordu provozuje Mini další dva britské závody – motorárnu Hams Hall nedaleko Birminghamu a lisovnu ve Swindonu. Majitel Mini, německý koncern BMW Group, do těchto závodů od roku 2000 investoval na 1,75 miliardy liber (60,5 miliardy korun). Mezi největší investice patřilo kompletní přebudování továrny v Oxfordu, kde se mezi lety 1959 až 1968 vyrábělo už originální Mini. Později zde vznikaly vozy značek Rover, Austin, Triumph nebo MG.

David Bureš
Diskuze (0)