Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi chystá 16 nových modelů během pěti let, včetně 9 elektrifikovaných

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Aby automobilka dosáhla svého ambiciózního cíle, prohloubí svou spolupráci s aliančními partnery a zvýší investice do výzkumu a vývoje.

Automobilka Mitsubishi o sobě v poslední době nedávala příliš vědět, to se však změnilo s představením nové generace modelu ASX, který je technickým sourozencem Renaultu Captur. Jak zástupci značky oznámili na prezentaci při prvních jízdách, s novým ASX automobilka začala novou kapitolu. A to nyní potvrzuje i představení nových střednědobých plánů.

Společnost Mitsubishi totiž představila střednědobou strategii nazvanou Challenge 2025, v rámci které chce v následujících letech investovat do výzkumu a vývoje, včetně elektrifikace, IT a nových obchodních příležitostí. Důraz však bude kladen i na snižování emisí s cílem dosáhnout uhlíkové neutrality.

Video se připravuje ...

Pro nás je ale nejdůležitější, že se automobilka chystá představit v následujících pěti letech rovnou 16 nových modelů. Devět z nich by mělo být elektrifikovaných, přičemž čtyři budou zcela elektrické. Jak je přitom patrné z uveřejněného snímku připravované modelové nabídky, automobilka se chystá pokrýt široké spektrum segmentů.

Z již odhalených modelů vidíme koncept XFC Concept, model Delica Mini nebo již zmiňovanou novou generaci modelu ASX. Vedle francouzsko-japonského crossoveru pak vidíme i stále maskovaný model Colt, jehož premiéra by neměla být daleko. Podobně jako v případě ASX přitom půjde o přeznačkovaný model Renault, konkrétně modernizované Clio.

V horní řadě vidíme prosvítat světla u nového pick-upu, který by měl dostat spalovací motor. S největší pravděpodobností půjde o novou generaci modelu Triton/L200, přičemž premiéra se očekává v tomto roce. Technika by i tentokrát měla pocházet od aliančních partnerů, konkrétně by základem mohl být rámový podvozek Nissanu Navara.

Zřejmě stejná platforma by pak mohla být využita i pro nové vozidlo PPV (pick-up passenger), tedy zřejmě robustní terénní SUV posazené na rámu, které by v nabídce mělo nahradit model Pajero, případně Pajero Sport. Kromě toho ale automobilka slibuje i čistě elektrický pick-up, který by se měl minimálně podle naznačené siluety výrazně odlišovat od spalovací verze.

Mezi očekávanými novými modely se spalovacím motorem vidíme ještě SUV se třemi řadami sedadel, které zřejmě nebude souviset s novým Outlanderem a představeno bude v roce 2025, nové MPV a také nový osobní automobil velikosti Kei-car, určený pro japonský trh. Koncept XFC by se měl produkční verze dočkat letos na jaře.

Mezi elektrifikovanými modely pak kromě ASX, Coltu a pick-upu vidíme příslib čistě elektrického SUV, hybridního SUV, hybridního MPV a hybridního modelu Xpander. Díky alianční spolupráci navíc automobilka nabídne i dva čistě elektrické malé modely. V jednom případě by se mělo jednat o vůz značky Nissan, v druhém opět o Renault.

Video se připravuje ...

V rámci podpory nových modelů se automobilka rozhodla zvýšit například investice do výzkumu a vývoje - do roku 2028 o 30 procent ve srovnání s předchozími šesti lety. Od roku 2026 by až 70 % investic mělo směřovat do oblasti elektrifikace, IT a nových obchodních příležitostí. Do roku 2030 se navíc automobilka chystá investovat zhruba 1,5 miliardy dolarů do baterií o kapacitě 15 GWh.

Automobilka by se měla soustředit především na trhy oblasti ASEAN a Oceánie, zatímco některé vybrané trhy (Jižní Amerika, Střední Východ nebo Afrika) získají nové modely původně určené právě pro oblast ASEAN. Trhy Severní Ameriky, Japonska, Číny a Afriky pak Mitsubishi zřejmě pokryje především aliančními modely s vyspělými technologiemi.

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Doporučujeme

14. 3. 2023 13:23
Re: Nové Mitsu Colt
Minimálně v Evropě je spojení s Renaultem pro Mitsubishi opravdu hodně nešťastná záležitost. Spolupráce s žabožrouty povede akorát k tomu, že prodeje i renomé těchto pouze optický přeznačených modelů půjde do kytek a ten kdo kupoval Mitsubishi se poohlédne po jiné čistě japonské značce. Značce Mitsubishi jsem věrný už přez 20 let, teď máme posledního Outlandera, ale co dál? Hybrid nebo čistě elektrické auto prostě do budoucna nechci, takže člověk bude asi nucen jen pořád opravovat a snažit se ho nějak udržet při životě dokud to půjde. Hnusná doba, když člověku berou možnost volby!
14. 3. 2023 11:20
Re: Koniec dekady bude silny
Víra tvá tě zachránila... :-[] :no:
13. 3. 2023 20:18
Re: Colt
Jasné, ale keď Mazda ponúkne dvojku ako preznačkovaný hybridný Yaris, tak inak píšeš. :no:
13. 3. 2023 20:16
Re: Titanik se potápí, ale hudba hraje a na palubě se křepčí
A kto dnes nepredáva "elektrifikované krámy"? Stačí, že je to 12V mild-hybrid a už môžu hrdo dať do tlačovej správy, že elektrifikovaný model.
Sám vieš ako to s Mitsu je, tak nerozumiem že si to nevieš dať dokopy. Nejakú Európu má dnes Mitsu na háku. Zopár áut nechajú, aby nemuseli čeliť vzbure dílerov, ale tí si už aj tak hľadajú náhradu. Nový Colt, ASX aj Outlander nemajú prečo spraviť nejaké úžasné predaje, to si možno tak len Topper myslí a to tiež len z nejakej nostalgie. Tie ich autá za posledných 10 rokov aj tak za veľa nestáli.
13. 3. 2023 18:11
Re: Colt
Nemá šanci, ne jako přeznačkovaný Renault...