Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi GC-PHEV: Plug-in hybrid budoucnosti (+video)

Jan Mička
Diskuze (1)
Návštěvníci tokijského autosalonu neměli šanci přehlédnout stánek Mitsubishi. Koncept futuristického SUV totiž šokoval již v první vlně, nové informace přinášejí zase o něco víc.

Jak název GC-PHEV vypovídá, jedná se o vůz s plug-in hybridní technikou. Pod kapotou najdeme vidlicový šestiválec MIVEC o objemu 3,0 litru a výkonu 250 kW, kterému sekunduje synchronní elektromotor se 70 kilowatty. Vůz je díky akumulátorům o kapacitě 12 kWh schopen ujet až 40 kilometrů čistě na elektřinu, kombinovaná spotřeba by proto neměla překročit 7l/100 km. Poháněna jsou všechna čtyři kola, převodovka je automatická osmistupňová.

Vnější design 4930 milimetrů dlouhého SUV podle Mitsubishi evokuje vůz, který je vyroben z jednoho kusu materiálu. Podobně je na tom i prostorný interiér s širokým středovým tunelem, čtveřicí míst k sezení a futuristickým volantem. Přístup do kokpitu je usnadněn proti sobě otevíratelnými dveřmi, středový sloupek karoserie zcela chybí. Za originální prvek považujeme vodorovný dotykový displej systému Tactical Table, který zobrazí informace z internetu a shromažďuje jízdní data, které je pak možno sdílet na síti. Nechybí ani rozměrný head-up displej, který na čelní sklo promítá jízdní data a varování před střetem s chodci či ostatními vozy.

Mitsubishi postavilo koncept futuristického SUV k nastínění směru, jakým se bude ubírat. Jednak je to design, jehož prvky by se mohly objevit u příští generace Pajera, ale také samotná plug-in hybridní technika, která se již do produkčních vozů značky dostala prostřednictvím nejnovějšího Outlanderu. Uvidíme, co přinese budoucnost.

Jan Mička
Diskuze (1)
Avatar - Ada je zase tady
24. 11. 2013 00:54
Budoucnost
Vidím, že Mitsubishi zapojil do práce řadu nových zmerdidesignérů a uložil jim náročný úkol: nejpozději do 5-ti let zlikvidovat prodej osobních vozů této značky :no: :no: :no: