Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi i-MiEV: Snížení ceny pro Velkou Británii, elektromobil s vládní podporou za 720 tisíc

Diskuze (3)
Mitsubishi oznámilo, že ve Velké Británii, která byla vybrána jako pilotní trh, sníží cenu elektromobilu i-MiEV.

Cena elektromobilu Mitsubishi i-MiEV klesne pro rok 2011 na 28.990 liber (asi 870 tisíc Kč). Díky novému vládnímu programu na podporu alternativních paliv dostanou zákazníci navíc veřejnou podporu ve výši 5000 liber. Výsledná cena pro koncového zákazníka tak bude 23.990 liber (asi 720 tisíc Kč).

i-MiEV je prvním masově vyráběným elektromobilem. Z továrny v Japonsku vyjíždí už od července 2009. Od té doby bylo doma v Japonsku testováno asi 2300 aut a na britských silnicích dalších 50.

Dojezd i-MiEV je 145 km, přičemž statistika ukazuje, že většina majitelů ve městě a okolí auta využívá v průměru 20 km denně. Na tyto požadavky bude tedy elektrický model plně stačit a v přestávkách zvládne dobíjet baterii. Automobilka také jako argumenty na podpoření prodeje uvádí další základní fakta:

Servisní interval je 20 tisíc km nebo zřejmě jeden kalendářní rok Po tuto celou dobu mohou řidiče auta těšit provozní náklady ve výši v přepočtu 1,8 Kč na jedno dobití baterií. i-MiEV má také výhodu v podobě finančních úlev, jako je například osvobození od silniční daně nebo parkování zdarma ve vybraných městských částech.

Do budoucna bude výhodou také menší mechanická komplikovanost elektromobilu. Proti spalovacímu motoru složenému ze 300 částí má totiž elektromotor jen 4 pohyblivé díly.

První dodávky zákazníkům jsou naplánovány na leden 2011.

Diskuze (3)
25. 8. 2010 01:21
Nebude to tak horký
Vypadá to, že nás čeká v příštích letech extrémní zdražování elektřiny a kolísání sítě díky tunelářům s FW elektrárnami, takže se elektromobily zřejmě do budoucna moc nevyplatí i přes dotace z našich kapes. Osobně vkládám největší naděje do jednoduchých a lehkých malých dieselů schopných spalovat všechno včetně friťáku se spotřebou kolem 2 l/100km :-)
A třeba se časem vrátí i vylepšené parní stroje spalující rychlerostoucí dřeviny.
24. 8. 2010 09:47
Re: Cena
A hlavne byla predbezne ohlasena podobna cena i u Nissanu Leaf a take Opelu Ampera, coz uz jsou mnohem pouzitelnejsi auta, tak jsem zvedavy, jak jim pujdou prodeje tyhle auto-bonzaje :-)
Avatar - delphino
24. 8. 2010 08:15
Cena
Možná pro Angličany je ta cena dosažitelnější, pořád je to cena za auto asi o 3 třídy výš s příplatkovou výbavou. A i když nejsem zastáncem kupování zbytečně velkých aut, když v nich jezdíme převážně samy, ale tato cenovka by mě nikdy nepřinutila si to auto koupit, nehledě na to, že Smart, Toyota iQ jsou mnohem hezčí a se svými malými motůrky taky extra šetřivé