Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi je po pěti letech v provozním zisku (výsledky za 2. čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
Japonské automobilce Mitsubishi se blýská na lepší časy. Automobilce výrazně vzrostly tržby a prodeje automobilů a v kolonce provozní zisk je konečně záznam černým písmem.

Japonská automobilka Mitsubishi Motors včera oznámila, že po pěti letech ztrát dosáhla prvního čtvrtletního provozního zisku. Provozní zisk automobilky za první čtvrtletí fiskálního roku činí 6 miliard jenů (50,7 milionů dolarů). V loňském druhém kalendářním čtvrtletí vytvořilo Mitsubishi ztrátu z provozní činnosti ve výši 6,8 miliard jenů. Čistá ztráta automobilky ve druhém čtvrtletí tohoto roku tak klesla oproti stejnému období loňského roku o téměř polovinu na 8,23 miliard jenů. Automobilka dokázala v uplynulém čtvrtletí zvýšit tržby o 30 % na 630,8 miliard jenů.

Představitelé automobilky jsou zatím opatrní a nechtějí měnit své současné predikce na celý tento fiskální rok. Automobilka k tomu uvedla, že výsledky za druhé čtvrtletí fiskálního roku by mohlo do jisté míry ovlivnit přerušení části výroby v důsledku výpadku dodávek dílů od hlavního dodavatele, jehož továrna byla poškozena při nedávném zemětřesení. Mitsubishi tak raději nadále počítá s tím, že v tomto fiskálním roce, který automobilce končí na konci března 2008, vytvoří čistý zisk ve výši 20 miliard jenů. Provozní zisk by měl dosáhnout 51 miliard jenů.

Celosvětové prodeje vozů značky Mitsubishi vzrostly za druhé kalendářní čtvrtletí o 14 procent na 334 tisíc kusů. Zlepšení provozního výsledku pak mají na svědomí dobré prodeje vozů s vysokou marží, zejména pak model Outlander. V Evropě prodala japonská automobilka o 12 procent více vozů, celkem tedy 80 tisíc kusů. Ve Spojených státech vzrostly prodeje o 22 procent na 52 tisíc kusů.

Dan Vořechovský
Diskuze (2)