Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Modernizované Porsche 959 Reimagined SC může nabídnout až 800 koní

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Porsche 959 je dnes sice především středem zájmu sběratelů, ale kalifornská společnost Canepa nabízí k jeho designu citlivé omlazení, projevující se ovšem o to výrazněji v jeho výkonech.

Porsche 959 představovalo v osmdesátých letech dvacátého století vyvrcholení vývoje evoluce vozů značky Porsche s motorem umístěným za zadní nápravou. První prototyp měl premiéru na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem v říjnu roku 1983.

Finální provedení pro sériovou výrobu bylo představeno v roce 1985 na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem a do roku 1988, kdy byla ukončena výroba, mělo vzniknout 292 vozů. V letech 1992 a 1993 mělo být postaveno ještě osm vozů a včetně všech prototypů, předsériových exemplářů a závodních derivátů mělo vzniknout 337 zástupců typů 959 a 961.

Kupé, které vycházelo z modelové řady 911, se pyšnilo pohonem všech kol a přeplňovaným šestiválcem o objemu 2,85 l s výkonem 331 kW (450 k) a točivým momentem 500 N.m. Tyto hodnoty byly více než dostačující k dosažení maximální rychlosti 317 km/h a umožnění akcelerace z 0 na 100 km/h za 4,0 s.

Porsche 959 se svým elektronicky řízeným podvozkem ohromuje svými jízdními výkony i více než třicet let od svého vzniku, ale Bruce Canepa, který již více než tři desetiletí provozuje v kalifornském Scotts Valley svou vlastní společnost zaměřenou na závodní a klasické vozy z něj umí dostat ještě víc.

Bruce Canepa totiž vlastní bílé Porsche 959, které si pořídil ve druhé polovině osmdesátých let jako nové a v roce 2000 představil svou první úpravu s výkonem zvýšeným na 430 kW (584 k) a o pár let později následovalo naladění na 477 kW (648 k).

V pořadí třetí generace úprav přinesla v roce 2016 za pomoci nových turbodmychadel Borg-Warner, sání, hlav válců s ventily, nastavení řídící jednotky a výfukového systému zvýšení výkonu na 569 kW (773 k) a točivého momentu na 861 N.m. S těmito hodnotami má 959 zvládnout akceleraci z 0 na 96 km/h za 2,4 s a dosahovat maximální rychlosti okolo 386 km/h.

Kromě motoru byly provedeny úpravy i na podvozku a ten byl vybaven novými plynokapalinovými tlumiči v kombinaci s titanovými pružinami. Nová jsou navíc i kola, která zachovávají vzhled původních disků, ale lze na ně obout i současné moderní pneumatiky.

Od sériových Porsche 959 se pak tento exemplář odlišil i čalouněním a obložením interiéru. To sice působí dojmem, že spolu s vozem ve druhé polovině osmdesátých let opustilo výrobní linku v Německu a je velmi dobře udržováno, ale ve skutečnosti jsou kůže i koberce kompletně nové a jejich zpracování i instalace do interiéru se odehrálo plně v režii společnosti Canepa.

V současnosti nabízí Bruce Canepa majitelům vzácného zástupce německé značky jeho kompletní modernizaci, jejímž výsledkem je Porsche 959 Reimagined SC, u nějž zkratka v názvu znamená Sport Canepa a ukrývá se za ní kompletní proměna vozu. Ta má být ovšem provedena pouze u padesáti ze všech vyrobených zástupců typu 959.

Modernizace vozů je prováděna opravdu důkladně a s důrazem na každý detail. Canepa uvádí, že kompletní proměna si vyžádá více než 4000 pracovních hodin. Porsche 959 je během ní kompletně odstrojeno a jeho karoserie zbavena původního laku, který je nahrazen novým podle představ majitele. Mechanické skupiny čekají výše zmíněné úpravy a stejné je to i s interiérem, který je navíc vybaven novým audio a navigačním systémem z nabídky Porsche Classic.

Canepa uvádí, že renovační proces karoserie zabere více než 500 hodin práce a v případě interiéru se pak jedná o více než 400 hodin. Výsledkem je ovšem klasik z osmdesátých let dvacátého století s kondicí a výkony nového supersportu, protože jeho přepracovaný motor může prostřednictvím upravené převodovky na nová 18palcová kola s designem původních 17palcových kol posílat až 589 kW (800 k) a točivý moment 881 N.m. Dynamické schopnosti zmiňovány nejsou, ale budou velmi podobné jako u provedení s výkonem 569 kW (773 k).

Společnost, kterou Bruce Canepa založil před více než třiceti lety, v současnosti vedle modernizace Porsche 959 nabízí zakázkové úpravy a stavby i jiných vozů, prodej, servis a renovace luxusních, sportovních a závodních automobilů, motocyklů i nákladních vozidel. Vedle těchto aktivit vlastní i muzeum motoristického sportu, v němž je řada slavných a vzácných závodních vozů.

Zdroj: Canepa

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - lordlord
27. 2. 2020 15:14
ewr
zmizelo víčko za řidičem
Avatar - netcar.xx
27. 2. 2020 15:07
Re: Tak Bruce
Neboj, nebudeme mit. Ale jinak souhlas