Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Moto Morini Milano se vrací do sedmdesátých let

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Moto Morini prostřednictvím nového modelu Milano oživuje linie a styl svého nejslavnějšího dvouválce.

Kořeny Moto Morini sahají do dvacátých let dvacátého století, ale nejvíce tuto značku proslavily její čtyřtaktní vidlicové dvouválce, z nichž ten nejslavnější nesl označení 3½ a figuroval v nabídce od sedmdesátých až do devadesátých let dvacátého století.

Moto Morini 3½ měl motor o objemu 344 cm3 a na rozdíl od naší dvoutaktní Jawy 350/634 nepředstavoval jednoduchý užitkový stroj, ale byl sportovním motocyklem nejvyšší třídy, což dokazovala vedle jízdních výkonů i jeho cena, která byla v sedmdesátých letech na podobné úrovni jako u čtyřválců Honda CB 750.

Dnes je tento model poměrně vyhledávány a ceněný sběrateli. Není tedy divu, že se jej u Moto Morini rozhodli připomenout prostřednictvím zcela nového modelu. Novinka pojmenovaná Milano se svému vzoru přibližuje především liniemi palivové nádrže, sedla a barevným provedením.

Technika modelu Milano vychází ze současných modelů značky Moto Morini, což znamená, že v trubkovém rámu je zavěšen kapalinou chlazený vidlicový dvouválec Bialbero Corsa Corta s objemem 1187 cm3 a výkonem 81 kW (110 k), který navrhl Franco Lambertini, jenž je podepsán i pod původní třistapadesátkou.

Podvozek novinky využívá vpředu upside-down stavitelnou vidlici s kluzáky potaženými DLC povlakem pro snížení tření. Vzadu je pak použit plně nastavitelný tlumič, který byl vyvinut přímo pro motocykly značky Moto Morini.

Brzdový systém využívá dva kotouče o průměru 320 mm vpředu v kombinaci se čtyřpístkovými třmeny a vzadu je použit jeden kotouč o stejném průměru s dvoupístkovým třmenem. Standardem je dvoukanálové ABS Bosch 9.1 MP, které lze vypnout. Pneumatiky Pirelli Angel GT jsou obuty na 17palcových kovaných kolech.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Ja Prvni 123
28. 11. 2017 19:02
Takže 350 chtějí připomenout dvanáctistovkou...?
Svět je divnej.

Proč musí mít motorky tohodle typu 81kW?

Navíc tenhle web je čím dál tím drzejší s těma reklamama a videama přes celou obrazovku... svět je divnej.
:-(