Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklem roku 2024 je BMW R 1300 GS. Jak dopadly další kategorie?

Ondřej Šámal
Diskuze (2)

V rámci brněnského veletrhu Motosalon byla vyhlášena anketa Motocykl roku 2024, která byla tradičně rozdělena do několika kategorií.

Svaz dovozců automobilů (SDA) nevyhlašuje pouze české Auto roku, nýbrž také anketu o nejlepší motocykl roku. Tím se stalo BMW R 1300 GS, jehož cena začíná na 471.000 Kč. „GS je legendou více než čtyři desetiletí a letošní anketa Motocykl roku, ve které měla možnost hlasovat jak odborná porota, tak široká veřejnost, potvrdila, že nový model R 1300 GS se stal další generací GS, která je šampionem ve svém segmentu. Moc si vážíme všech hlasů odborné poroty i veřejnosti pro BMW Motorrad,“ říká Petr Krajča, BMW Motorrad Manager.

V kategorii endur včetně cestovních variant si vítězství připsala Honda s modelem CRF1100L Africa Twin Adventure Sports, který patří k tradičním zástupcům tohoto segmentu. V rámci třídy Klasik včetně chopperů a cruiserů si první místo zajistil Harley-Davidson Low Rider ST. Mezi naháči pro letošní rok kraluje KTM 1390 Super Duke R, třídu cestovních silničních motocyklů ovládlo Ducati Multistrada V4 RS.

Vedle absolutního vítězství si BMW připsalo také výhru v kategorii sportovních silničních motocyklů. BMW M 1000 XR, třetí motocykl, na jehož vývoji se podílela divize BMW M, má vodou chlazený čtyřválec o výkonu 148 kilowattů a točivém momentu 113 Nm.

Stále populárnější kategorie skútrů má letos stylového vítěze. První místo si totiž z Brna odváží Vespa Primavera, jejíž kořeny sahají až do roku 1967. V průběhu letošního května na český trh dostane zmodernizované provedení s novým přístrojovým štítem s analogovými a digitálními funkcemi na třípalcovém displeji. Digitální přístrojový panel umožňuje také správu multimediální platformy Vespa MIA, která umí skútr propojit s chytrým telefonem a je součástí standardní výbavy u modelu Vespa Primavera Tech.

Video se připravuje ...

Ondřej Šámal
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - kari.laz
7. 3. 2024 19:42
Moto Guzzi
A já doufal, že to bude Stelvio
Avatar - Ja Prvni 123
7. 3. 2024 19:22
Dobry, ale mezi skutry
Je muj favorit stejne Piaggio Beverly S.

A to ze momentalne jezdim na obecne vyborne Aprilii SR GT.