Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Argentiny 2019: Marc Márquez nepřipustil v MotoGP žádné komplikace

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Jednostopou Velkou cenu Argentiny ovládli v jednotlivých třídách Marc Márquez (MotoGP), Lorenzo Baldassarri (Moto2) a Jaume Masiá (Moto3).

Na okruhu Termas de Rio Hondo se jela GP Argentiny silničních motorek, druhý závod letošní sezóny. Na neděli předpovídali meteorologové déšť. Ten však přišel už v noci včetně bouřky, na závody nepršelo.

 

Warm upy

 

Dvacetiminutové zahřívací tréninky, které začaly ve 14:40 našeho letního času, ovládli v jednotlivých třídách Marc Márquez (MotoGP), Marcel Schrötter (Moto2) a John McPhee (Moto3). Trať byla suchá. V Moto2 spadli Xavi Cardelús, Bo Bendsneyder a Andrea Locatelli. Třída Moto3 viděla drama. Nejdříve v úvodu warm upu pád Cana Oncü, nejmladšího vítěze závodu MS v historii z loňské Valencie, kde debutoval na divokou kartu. Coby vítěz Red Bull Rookies Cupu 2018 má výjimku, ještě mu není ani šestnáct.

 

 

Divoce havaroval debutant Sergio García, kterému se nestačil vyhnout nejrychlejší z kvalifikace Jaume Masiá. Objevila se rudá vlajka, Sergio putoval k lékařům na prohlídku. Jaume ani nemusel. Přerušení sice netrvalo dlouho, nicméně silná rána do hlavy způsobila, že si Garcia na první start v MS ještě počká... Darryn Binder měl zajímavý problém: zadní část motorky mu takřka odpadla, zůstala viset doslova na vlásku.

 

Závody ve zkratce

 

 

Všechna tři klání jako vždy nabídla dramatické momenty. To se netýkalo MotoGP, tedy alespoň ne vítězství, protože Marc Márquez ujel všem hned na startu a postupně svůj náskok navyšoval. O stříbro si to ale ve finále rozdali Andrea Dovizioso (Ducati) a Valentino Rossi (Yamaha). Úspěšnější byl italský čtyřicátník na japonském stroji...

 

Moto2 viděla krásné souboje na špičce mezi Remym Gardnerem, Marcelem Schrötterem, Lorenzem Baldassarrim i Álexem Márquezem. Agresivně se choval Brad Binder. Nakonec zvítězil Baldassarri a najednou je velkým favoritem na titul, protože prostřední třída ještě žádného jiného vítěze letos nepoznala.

 

Závod nejslabší kubatury čtyřdobých jednoválcových dvěstěpadesátek přinesl obří bitvu dvacítky jezdců. Pořadí se měnilo neustále, oba Češi, Jakub Kornfeil i Filip Salač, však hned v úvodu upadli a byli ze hry, dojeli v poli poražených daleko od bodů. V posledním kole přišly i šťouchance, nakonec vybojoval své první vítězství v kariéře Jaume Masiá.

 

MotoGP

 

Marc Márquez nedal na začátku závodu nejprestižnější třídy na 25 kol nikomu šanci. Za ním ovšem bojovali Andrea Dovizioso s Valentinem Rossim. Na devítinásobného šampiona si dovolil Jack Miller, stínovali je ještě Morbidelli a Crutchlow. Cal ovšem dostal trest za ulitý start, musel projet boxovou uličkou a ztratil 25 sekund. Rossi dnes řádil, chvíli jezdil druhý, ale po chybě trochu ztratil. Na Márqueze nikdo neměl.

 

Zato za ním to vřelo mezi „Valem“, „Dovim“ a Francem Morbidellim, mistrem světa Moto2 ze sezóny 2017. Andrea využíval na rovinkách rychlosti své rudé Ducati GP19, Rossi má yamahu naopak v přímce pomalou. Karel Abraham skončil ve 14. kole pádem. záhy jej následoval týmový kolega od Avintie Tito Rabat (také šampion Moto2, z roku 2014). Zatímco o prvním místě bylo dávno rozhodnuto, o druhém nikoliv a skupina sedmi jezdců o něj zápasících se sjela.

 

 

Závod se ale vyvíjel jinak, než by se dalo očekávat. Stínovali se Rossi s Doviziosem, skvělou formu měl Álex Rins, který vyšplhal na pátou příčku za Danila Petrucciho (Ducati). Suzuki byly přitom v kvalifikaci pomalé. Za výfukem měl ovšem Jacka Millera. O druhém místě se rozhodlo v posledním okruhu, „Dovimu“ stačilo jednou více vyjet a pomyslné stříbro získal Rossi. Marc Márquez jim však ujel o skoro 10 sekund... Velmi solidní čtyřka patří Jacku Millerovi před Álexem Rinsem. Jeho kolega Joan Mir už nejel, skončil v garáži po technických problémech. Morbidelli mohl být šestý, případně sedmý, to by ale nesměl v posledním kole spolu s Viñalesem upadnout.

 

VC Argentiny MotoGP 2019 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 41:43,688 min
2. Valentino Rossi Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP +9,816 s
3. Andrea Dovizioso Ducati Mission Winnow Ducati +10,530 s
4. Jack Miller Ducati Pramac Racing +12,140 s
5. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +12,563 s
6. Danilo Petrucci Ducati Mission Winnow Ducati +13,750 s
7. Takaaki Nakagami Honda LCR Honda Idemitsu +18,160 s
8. Fabio Quartararo Yamaha Petronas Yamaha SRT +20,403 s
9. Aleix Espargaró Aprilia Aprilia Racing Team Gresini +25,292 s
10. Pol Espargaró KTM Red Bull KTM Factory Racing +25,679 s
DNF Karel Abraham Ducati Reale Avintia Racing upadl

 

Pořadí MS jezdců po dvou závodech: 1. Marc Márquez 45, 2. Andrea Dovizioso 41, 3. Valentino Rossi 31, 4. Álex Rins 24, 5. Danilo Petrucci 20...

 

Moto2

 

Lukas Tulovic dostal penalizaci tří míst, tedy celé jedné řady na startu za nebezpečnou jízdu při včerejší kvalifikaci (nastoupil samozřejmě do první). Xavi Vierge z pole position neodstartoval, v zahřívacím kole mu vypověděla službu motorka, elektronika agregátu Triumph. Zklamaně odkráčel do boxů... Vedení se ujal po startu klání na 23 kol Marcel Schrötter před Álexem Márquezem. Sam Lowes zkoušel proniknout dopředu, ale po ambiciózním manévru v první zatáčce se propadl na šestku. Na Márqueze si naopak vyšlápl Remy Gardner a brzy zdolal i Němce před sebou!

 

Australan, syn mistra světa pětistovek z roku 1987 Wayna Gardnera okamžitě ostatním odjel, jenže Marcel Schrötter se jej po chvíli chytil jako klíště. Jednou si prohodili pořadí... Álex Márquez měl zase za výfuky Lorenza Baldassarriho. Němec Záhy havaroval Tom Lüthi, který si ťukl do zadního kola KTM Brada Bindera a ve stejné chvíli se sklouzl Sam Lowes. Pro oba favority závod skončil. Spadl také Indonésan Dimas Ekky Pratama.

 

Mladší z bratrů Márquezů zdolal Schröttera, zase byl vidět po delší době. V 11 kole se protlačil do vedení, i když si to Australan nenechal líbit. První čtyřka se sjela, ani Schrötter nebyl zdaleka ze hry. Pral se se soupeři, jen „Balda“ vyčkával. Jenže Márquez chyboval a propadl se až k Bradu Binderovi a jednou si vyměnili pořadí, pak se do boje přimíchal i Iker Lecuona. Mezitím se k vedoucímu Gardnerovi dostal Lorenzo Baldassarri, čtyři kola před cílem mezi nimi došlo takřka ke kontaktu, na což doplatil Australan. Propadl se na třetí místo, ale nevzdal snahu. V cestě mu stál Schrötter, kterého zdolal nejen on, ale i Márquez.

 

Marcel byl najednou až sedmý po ataku od Brada Bindera, na další Jihoafričanův doplatil Luca Marini. Tyto souboje hrály do karet Baldassarrimu, který vpředu ujížděl... a nakonec vyhrál. Pro Remyho Gardnera je druhé místo nejlepším výsledkem v životě, třetí skončil Álex Márquez. Iker Lecuona to dotáhl na velmi solidní čtyřku před Bradem Binderem, Schrötterem a Marinim. Ke konci závodu ještě upadl Joe Roberts a Ital Bulega vzdal pro technický problém.

 

 

VC Argentiny Moto2 2019 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Lorenzo Baldassarri Kalex Flexbox HP 40 39:46,000 min
2. Remy Gardner Kalex Onexox TKKR SAG Team +1,244 s
3. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +1,817 s
4. Iker Lecuona KTM American Racing KTM +2,704 s
5. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +4,707 s
6. Marcel Schrötter Kalex Dynavolt Intact GP +4,839 s
7. Luca Marini Kalex Sky Racing Team VR46 +4,986 s
8. Jorge Navarro Speed Up Beta Tools Speed Up +7,459 s
9. Enea Bastianini Kalex Italtrans Racing Team +8,724 s
10. Somkiat Chantra Kalex Idemitsu Honda Team Asia +14,506 s

 

Pořadí MS jezdců po dvou závodech: 1. Lorenzo Baldassarri 50, 2. Remy Gardner 33, 3. Marcel Schrötter 26, 4. Álex Márquez 25, 5. Thomas Lüthi 20...

 

Moto3

 

Těžké mraky před závodem, který začal v 17:00 našeho letního času, nevěstily nic dobrého. Na jezdce čekalo 21 kol. Nejlépe odstartovala trojka Canet – Antonelli – Masiá. Bohužel brzy spadl Filip Salač a následoval ho Jakub Kornfeil. Mezi nejlepší se dostal i Ayumu Sasaki. Chvíli jezdil třetí dalla Porta, ale brzy odcouval dozadu. Pořadí se přelévalo, byli vidět i domácí Gabriel Rodrigo (byť se narodil v katalánské Barceloně) a John McPhee. Další pád absolvoval Can Oncü a napodobil jej Kazuki Masaki.

 

Trojice Arbolino – Suzuki – McPhee se pokusila o únik, ale byla pohlcena. Vzhůru vystoupal Darryn Binder. Pohromadě jela skoro dvacítka jezdců v čele, byla to obrovská bitva... A to už závod překročil svou polovinu. McPhee a Alonso López vzájemně kolidovali, Kaito Toba, vítěz z Kataru, se do incidentu zapletl, ale stačil ujet. Na čele byl chvíli vidět i Denis Foggia, ale hned zapadl do chumlu. Dalším, kdo okusil chuť argentinského asfaltu, byl Vicente Pérez, upadl doprostřed dráhy, ostatní se mu naštěstí vyhnuli. Pole vodil Arón Canet, záhy jej nahradil Tony Arbolino.

 

Pozice se měnily před každou zatáčkou, po dlouhých rovinkách i ve slipstreamu. Čtyři kola před cílem se ukázal Marcos Ramírez. Prakticky všichni bodující jeli v jedné skupině... Únik se nepovedl ani dalla Portovi. Bylo jasné, že pokud nedojde k hromadnému pádu, rozhodne se až v samotném závěru. Také že ano. Dalla Porta se propadl po šťouchanci od Bindera, problém měl i Gaby Rodrigo... Nakonec proměnil svou pole position v první triumf kariéry Masiá, na pódiu jej doplnili Darryn Binder a poprvé v životě Tony Arbolino.

 

VC Argentiny Moto3 2019 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Jaume Masiá KTM Bester Capital Dubai 38:54,562 min
2. Darryn Binder KTM CIP Green Power +0,108 s
3. Tony Arbolino Honda VNE Snipers +0,295 s
4. Niccolò Antonelli Honda SIC58 Squadra Corse +0,386 s
5. Ayumu Sasaki Honda Petronas Sprinta Racing +0,519 s
6. Gabriel Rodrigo Honda Kömmerling Gresini Moto3 +0,550 s
7. Lorenzo dalla Porta Honda Leopard Racing +0,588 s
8. Dennis Foggia KTM Sky Racing Team VR46 +0,671 s
9. Marcos Ramírez Honda Leopard Racing +0,792 s
10. Kaito Toba Honda Honda Team Asia +1,280 s
24. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP +40,177 s
25. Filip Salač KTM Redox PrüstelGP +58,474 s

 

Pořadí MS jezdců po dvou závodech: 1. Kaito Toba 31, 2. Lorenzo dalla Porta 29, 3. Jaume Masiá 25, 4. Niccolò Antonelli 21, 5. Darryn Binder 20... 17. Jakub Kornfeil 6

 

Foto: Václav Duška jr.

 

 

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme