Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Německa 2016: V kvalifikaci se padalo a praskaly kosti

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Kvalifikace na devátý závod letošní sezóny ovládli v jednotlivých třídách Marc Márquez (MotoGP), Takaaki Nakagami (Moto2) a Enea Bastianini (Moto3). Nejslabší kubatura byla bohatá nejen na pády, ale bohužel i zranění.

Loňský šampion třídy Moto2, Francouz Johann Zarco, přestupuje do nejprestižnější kubatury. Nepřekvapí, že do stáje Tech 3 Hervého Poncharala, partnerem mu bude již dříve oznámený Němec Jonas Folger. Mimochodem, obhájce titulu právě slaví narozeniny, je mu 26 let. Stáj Marca van der Strattena pro změnu potvrdila v šestistovkách Álexe Márqueze, který u ní tedy zůstává. Na historickém Sachsenringu, nejkratším okruhu MS, v pátek pršelo, v sobotu už ale bylo díkybohu hezky a svítilo slunce. Německý závod uzavírá první polovinu sezóny, následuje měsíční přestávka.

MotoGP

Prvnímu zmoklému tréninku MotoGP vládl Andrea Iannone (Ducati), druhému Maverick Viñales. Mezi piloty se vrátil po zranění Loris Baz. Dnes před obědem se pro změnu radoval Marc Márquez. Čtvrtý půlhodinový trénink, ten následuje po kvalifikaci Moto3, patřil znovu Iannonemu. Sobotní boj o pole position v MotoGP má jiný formát než méně prestižní kubatury. Z první čtvrthodinové části postupují do druhé patnáctiminutovky dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější právě v oněch úvodních třech trénincích. Ta nejprve odpočívá.

Překvapivým účastníkem Q1 se stal Jorge Lorenzo. Nakonec i přes pád v závěru postoupil dále jako druhý. Rychlejší byl ovšem Danilo Petrucci (Pramac Ducati). Iannone hned v úvodu druhé, důležitější části havaroval v první zatáčce. Nasedl však na náhradní stroj. Podruhé ovšem spadl Lorenzo. Vlastně tento víkend už potřetí, zatímco stejný počet zaznamenal za celou loňskou sezónu! Nejrychlejší ze všech byl Marc Márquez, senzační druhé místo patřilo Héctoru Barberovi (Ducati Avintia Racing) a trojka Rossimu. Druhá řada má složení Petrucci – Pol Espargaró – Maverick Viñales.

Moto2

Oba páteční tréninky čtyřdobých šestistovek ovládl Japonec Takaaki Nakagami, v tom dnešním byl nejrychlejší Thomas Lüthi. Kvalifikace třídy Moto2 sobotní program vždy zakončuje, trvá 45 minut. Pády pokračovaly i v prostřední kubatuře a nevyhýbaly se opět ani favoritům, třeba Samu Lowesovi. Na čele pořadí se usadil Álex Rins před Nakagamim, vítězem předchozí Dutch TT a Simonem Corsim. Následovali Baldassarri, Cortese a Zarco.

Johann se ovšem brzy objevil na prvním místě a Nakagami, ve kterém „chytají saze“, jej následoval. Definitivně poslední okruh patřil právě Japonci z týmu Idemitsu! Rinsův čas ze samého počátku stačil ještě na trojku, Simone Corsi, Franco Morbidelli a Sandro Cortese už se nezlepšili, Lorenzo Baldassarri skončil sedmý. Sam Lowes, jeden z kandidátů na titul, odstartuje až z desítky.

Moto3

Překvapivě se mezi jezdci na Sachsenringu objevil ještě zraněný Jorge Navarro. Páteční odpolední volné měření sil v nepříznivém počasí patřilo Romanovi Fenatimu. Zbylá dvě zvládl nejlépe Enea Bastianini. Dnešní čtyřicetiminutová bitva o nejrychlejší čas v nejslabší třídě čtyřdobých dvěstěpadesátek přinesla hodně vzruchu. Hned na začátku se váleli po zemi Jorge Martin a Romano Fenati, toho vykopl z motorky pořádný highsider. Martin se svého stroje zase držel zuby nehty. Vzápětí havaroval podobně jako Romano i smolař Antonelli. Ten si ještě navíc zlomil klíční kost.

Dalším v pořadí byl Fabio di Giannantonio, opět ve čtvrté zatáčce jako všichni ostatní kromě Martina, ten v šesté. Důvod? Na trať se do těchto míst dostal olej z motocyklu Dannyho Webba, který upadl jako vůbec první. Kvalifikace musela být následně po čtvrthodině zastavena, čistila se trať. Trvalo dalších více než dvacet minut, než se stroje znovu objevily na okruhu. Výsledkové listině vévodili Brad Binder, „Pecco“ Bagnaia a Rodrigo, ale jezdci týmu VR46 Fenati a Migno se octli na zemi, Migno po kolizi s Joanem Mirem. Mechanikům trvala oprava ovšem pouze šest minut!

Dramaticky bourala i jediná žena v poli Maria Herrera, zlomila si levou ruku. V posledním kole měl Gabriel Rodrigo velké štěstí, že ho nikdo na zemi nepřejel. Andreu Locatelliho, který byl v tu dobu nejrychlejší, nakonec překonal ještě Enea Bastianini. Z první řady pojede coby třetí Arón Canet. Bo Bendsneyder (čtvrtý) překonal svého týmového kolegu a lídra tabulky Brada Bindera (šestý), mezi nimi bude stát Navarro i s nedoléčenou zlomenou levou nohou... Jakub Kornfeil zajel patnáctý čas.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)