Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MotoGP 2015: Kvalifikaci ve Valencii zvládl Lorenzo v novém rekordu

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Kvalifikaci nejprestižnější třídy MotoGP v posledním klání letošního motocyklového MS vyhrál jeden z kandidátů na titul: Jorge Lorenzo.

Ve Valencii panuje nádherné počasí, žádné mraky na obzoru, jen sluníčko. Koneckonců, proto se poslední závod šampionátu vrací již několik let. Dnes je to mimochodem přesně pět let, co zde Karel Abraham vyhrál svou jedinou Grand Prix mezi Moto2. Letos na startu chybí a jeho budoucnost v silničním světovém šampionátu je zatím nejasná.

Kvalifikace třídy MotoGP se od ostatních kubatur liší. Čtyři volné tréninky rozdělují startovní pole na dvě části. Do první čtvrthodinové kvalifikace nastoupila ve Valencii ta méně úspěšná, konkrétně šestnáct strojů. Pochopitelně se padalo (Eugene Laverty, Aleix Espargaro...) Právě Aleix spolu s týmovým kolegou Maverickem Viñalesem šli coby dvojice nejrychlejších dále. U Suzuki mohli být spokojeni.

I když Rossi odstartuje zítra až z konce pole, druhé kvalifikace se mezi Top 12 pochopitelně zúčastnil. Na jejím samém konci ovšem spadl. Naštěstí bez následků. Lorenzo zajel čas 1:30,011 min, což je nový rekord okruhu ve Valencii. Marca Márqueze porazil o takřka půl sekundy a pochopitelně má do zítřejší bitvy o titul nejvýhodnější pozici. Pochopitelně se spekuluje o tom, zda není Rossi demotivovaný. Třetí skončil druhý muž Hondy Dani Pedrosa. Aleix Espargaro potvrdil ambice a načíná druhou startovní řadu.

Padalo se samozřejmě i v Moto2, kde už je jistým šampionem Johann Zarco. Z předních jezdců si ustlal Sam Lowes. Zítra uvidíme vpředu na roštu trojici Rabat – Zarco – Rins. Španělský exšampion se opět vrací po zranění do formy, jak je vidět.

Souboj o nejrychlejší čas v Moto3 vyhrál John McPhee i přes pád v posledních minutách. První řadu doplnili Fenati (také spadl) a Vazquez. Oliveira odstartuje ze druhé řady, druhý a zatím největší kandidát na titul Danny Kent skončil až osmnáctý. Lepší výchozí pozici má Portugalec, který musí vyhrát a Brit dojet patnáctý nebo horší. Do desítky se vešel také Hanika, i když se také seznámil s tvrdostí asfaltu.

Zrak se samozřejmě upírá hlavně na MotoGP. Kdo bude mistrem, Lorenzo, nebo se Rossi vypne k excelentnímu výkonu, získá desátý vavřín definitivně potvrdí pozici legendy? Grand Prix navštívil i Alex de Angelis, který se těžce zranil před měsícem v Motegi. Ve čtyřdobých dvěstěpadesátkách se Británie může radovat poprvé po osmatřiceti letech, naposledy byl nejlepší Barry Sheene v pětistovkách v sezóně 1977! Ale Kent, který v posledních závodech ztratil formu, se také radovat nemusí, i když se náskok 24 bodů zdá dostatečný.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
7. 11. 2015 17:17
Go Dani Go
Dani, je to na tobě, abys porazil lízátko a na Valem, aby zázrakem porazil Marečka. Zázraky se dějí!