Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Může radar halucinovat? Výzkumníci našli nebezpečnou díru v adaptivních tempomatech

Marek Bednář
Diskuze (19)

Výzkumníci z Dukeovy univerzity našli způsob, jak zmást radar moderního auta. Ten přitom vozy používají pro adaptivní tempomat i samočinné nouzové brzdění.

Připojení aut k internetu má řadu výhod, jako např. možnost přesných dat o hustotě dopravy ve vestavěné navigaci či vzdálené aktualizace softwaru vozu. Také ale trvalé připojení vozu k internetu může znamenat jeho zranitelnost pro kybernetické útoky.

Jeden ze způsobů, jak lze zaútočit na vozidlo či jeho osádku, našli výzkumníci Dukeovy univerzity v Severní Karolíně. Týká se radaru, který většina aut používá pro adaptivní tempomat či autonomní nouzové brzdění – dokázali vůz přimět si myslet, že před ním je jiné auto, anebo naopak nevidět auto, které se skutečně před vozem nachází.

„Aniž bychom toho mnoho věděli o radarovém systému auta, na které útočíme, dokážeme při experimentech v reálném světě vytvořit falešné vozidlo z ničeho, nebo skutečné auto vymazat,“ říká Miroslav Pajic z Dukeovy univerzity, vedoucí výzkumu.

Video se připravuje ...

Radar dokázali ovládnout za jízdy i při stání a na dálku z jiného vozidla, stojícího i jedoucího. Klíčovým detailem je to, že to dokázali bez znalosti parametrů toho radaru. V rámci simulovaného útoku totiž během čtvrt sekundy ty parametry zjistili a poté už vozu odeslali signál, který radar zmátl.

Riziko, které tato zranitelnost přináší, je nasnadě – útočník může přimět váš vůz prudce brzdit, takže do vás zezadu narazí jiné auto, třeba rozjetý kamion. Právě takovému pokusu o atentát však chtějí výzkumníci předejít tím, že na zranitelnost upozorní.

„Nevytváříme tyto systémy proto, abychom někomu ublížili. Ukazujeme na existující problémy, abychom ukázali, že musíme od základu změnit způsob, jakým je navrhujeme,“ vysvětluje Pajic.

Výzkumníci doporučují, aby automobilky do algoritmů ke zpracování obrazů z radaru přidaly bezpečnostní opatření, která by takovéto útoky mohla odhalit. Jako další možnost se jeví vůz nemít neustále připojený k internetu.

Anketa

Je vaše auto připojené k internetu?

Ano a obavy nemám
Bohužel ano
Naštěstí ne
Bohužel ne

Marek Bednář
Diskuze (19)

Doporučujeme

16. 2. 2024 15:25
Re: Front assist
Běžně mi to dělá autobus s radarem, obyčejně před zúžením na dálnici, prostě cukne. Pak zjistí, že omyl, tak zas brzdy povolí. Když je mokrá silnice a jedu proti slunku, radar nevidí čáry a asistent jízdy v pruhu nefuguje. V Německu asistenty nesmím vypínat.
15. 2. 2024 11:18
Re: Front assist
Tak toto jsem zažil taky, jen Fabia IV. Asi v 70-80km mi to duplo na brzdy - zapípalo ale mohl jsem jet dál. Vylekaný jsem byl ještě druhý den. Potom mi to v tom místě udělalo ještě jednou ( ale už ne tak razantně), člověk se strašně lekne a vlastně celá posádka v autě. Fakt nevím kde auto spatřilo hrozbu. :no:
Avatar - Drag-On
14. 2. 2024 21:30
Front assist
Asi mesiac dozadu sa mi niečo podobné stalo. Nie, najskôr to nebol hackersky útok. Išiel som autom dolu kopcom (Škoda Scala) a z ničoho nič cca na 1 sekundu zareagoval front assistant. Pritom predomnou nič nebolo. Front assistant začal pišťať a "dupol" na brzdu. Chvalabohu to bolo asi len na necelú sekundu a za mnou nič nešlo. No bol to nesmierne nepríjemný pocit. Ak by to spravil na klzkej vozovke, neviem neviem.
14. 2. 2024 21:25
Re: To jsou zase obavy
ale isteze maju moznost dokazat opak,staci aby mal vodic za tebou predpisy perfektne dodrzujuci kameru...a ani tu kameu mat nemusi,pretoze je to svedok rovnako ako ty a na jeho vypoved o udajnom zvierati ma rovnaku vahu ako tvoja. Ani zdaleka nemozes cokolvek a uz vobec nemozes bezdvodne dupnut na brzdy s tym,ze nebudes brat ohlad na auto jazdiace v predpisovej vzdialenosti za tebou,avsak netusiace, ze bez akejkolvek zjavnej priciny skocis na brzdy...tvoje resume o ohladoch....co takto psycholog?
Avatar - Mikesus
14. 2. 2024 12:07
Re: To jsou zase obavy
vběhlo tam zvíře a můžu cokoliv. Nemají jak dokázat opak a já rozhodně nebudu brát ohled na toho za mnou, který nedodržuje předpisy jen proto, abych byl já viníkem nehody a zvíře srazil