Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na český trh míří další Číňan. Co je zač Maxus Euniq 6 za 1,2 milionu korun?

David Bureš
Diskuze (26)

Maxus Euniq 6 bude na český trh uveden v březnu 2022. Jde o 4,7 metru dlouhé SUV, co u nás pořídíte s cenovkou 1.199.990 korun.

Už i na český trh dorazily čínské značky automobilů. Loni tu oficiálně začal nabízet své vozy Dongfeng, už nějakou dobu tu působí i značka Maxus čínského státního koncernu SAIC. Ta se na evropských trzích zatím primárně orientovala na prodej elektrických dodávek, už ale nabídla i elektřinou poháněné MPV Euniq 5. Nyní na český trh míří další novinka, SUV Maxus Euniq 6.

Jedná se o středně velké SUV s délkou 4,7 metru a rozvorem 2,76 metru, který využívá shodný technický základ jako model Maxus D60. Na rozdíl od něj jde však o elektromobil, na něž se Maxus na evropských trzích orientuje. Velikostně tak auto zhruba odpovídá Škodě Kodiaq, je o chlup delší, avšak s kratším rozvorem.

Automobil na českém trhu nabízí společnost Top Drive Club. Ta láká na baterie s kapacitou 70 kWh, které mají zajistit kombinovaný dojezd 345 km podle metodiky WLTP. Výkon činí130 kW, točivý moment pak 310 N.m, přičemž poháněná jsou výhradně přední kola.

Baterie půjde stejnosměrným proudem dobít už za 35 minut (z 20 na 80 % kapacity). Záruka na baterii činí osm let nebo 200.000 km. Lákadlem pak má být i velký zavazadelník, s objemem 754 litrů.

Maxus Euniq 6 bude na český trh uveden v březnu 2022. Automobil je však možné objednávat už nyní, s cenovkou od 1.199.990 korun.

Výbava má být přizpůsobena nejmodernějším trendům, zahrnovat má kamerový systém sledující 360° okolí vozidla, panoramatickou střechu, adaptivní tempomat nebo elektricky ovládané víko zavazadelníku. Chybět nemá ani ambientní osvětlení, elektricky nastavitelná přední sedadla, bezdrátové dobíjení chytrých telefonů nebo kožené čalounění.

Značka Maxus vznikla v roce 2011, a to na základech britské firmy LDV Group vyrábějící užitková vozidla, jejíž duševní vlastnictví a patenty koupila čínským státem vlastněná automobilka SAIC Motor. Aktuálně do Evropy dováží především dodávky eDeliver 3 a eDeliver 9, jejichž flotilu nově používá Rohlik.cz. Nedávnou novinkou je i MPV Euniq 5. Expanze se pak nezastaví ani jarním příchodem Euniqu 6. Na podzim bychom se měli dočkat i velkého pick-upu, rovněž s elektrickým pohonem.

David Bureš
Diskuze (26)

Doporučujeme

Avatar - xxc
25. 1. 2022 19:19
Re: Nesouhlasím s čtenáři
Stale len cakame a na to, ako daleko su vraj v technologiach, vozia tu len take drahe sroty :-)
25. 1. 2022 17:29
Re: Asijská komunistická továrna
Ponorky s jaderným pohonem jsou samozřejmě přes Rusko, ale VinGroup dodává materiál a drobné součástky, tímto se sníží náklady.
Avatar - WinDiesel
25. 1. 2022 16:56
Re: Asijská komunistická továrna
To jsi mne dostal s tou Vietnamskou jadernou ponorkou :-)
25. 1. 2022 15:26
Re: Asijská komunistická továrna
PS: čím jste chtěl dosahnout se sdíleným videem?
25. 1. 2022 15:22
Re: Asijská komunistická továrna
Koriguji: Vinfast je vietnamský, ne čínský, a to je velký rozdíl, a celá Asie není komunistická.

1. Vietnam je lidově socialistický, prezident, kabinet i soud jsou 3 hl. pilíře se stejnou mocí - naopak v Číně je to komunismus na úrovni stalinismu, kde vládne čistě jen jedna exekutiva.

2. Vinfast vlastní miliardář (prodával instantní nudle, a tak zbohatl rapidně), krom automotive, investuje do vojenství (vietnamské jaderné ponorky), cestovního ruchu, bankovnictví, školství, humanitární pomoci atd.

3. Ta továrna v severní části Vietnamu je celkem dost kapitalistická.

:-!