Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na českých silnicích se objevují zvláštní značky. Víte, k čemu jsou?

Jan Zajíc
Diskuze (8)

Na tuzemských silnicích v různých koutech republiky se objevují zvláštní značky. Víte, k čemu jsou?

Zatímco někteří řidiči si nových značek možná ani nevšimnou, jiní jejich přítomnost na asfaltu řeší - spekulace o smyslu těchto netradičních značek se ostatně pravidelně objevují na sociálních sítích. Některé lidi pak tyto znaky vyloženě znervózňují, na Olomoucku dokonce část bílých značek někdo přemaloval.

Jak vysvětluje server VTM, geometrické obrazce představují takzvané Ground Control Points (GCP), tedy kontrolní body, které pomáhají zeměměřičům a využívají se při různých geodetických a kartografických operacích.

V případě malých geometrických obrazců na silnici se jedná o vlícovací body pro pozemní identifikaci a trasování z automobilu (to je vybaveno speciálními kamerami), existují ale také i takové, které slouží k leteckému snímkování či průzkumu. Díky konkrétním bodům se pak konkrétní snímek například může připojit do souřadnic a výšek budoucí digitální mapy.

Letos bude například Moravu ve velkém snímkovat Český úřad zeměměřický a katastrální, kraje se současně připravují na projekt Digitální technické mapy ČR.

Video se připravuje ...

Vlícovací a další informační body mohou mít různou podobu. "Na vozovky je cestáři, kartografové a geodeti malují jednoduše proto, že na nich barva nějaký čas vydrží, nezakryje je rychle rostoucí vegetace a na jednotvárném asfaltu jsou zároveň dostatečně kontrastní i pro případné čtení z projíždějícího automobilu. V přírodě mimo civilizaci se k tomu samému používají třeba terčíky na tyčce zapíchnuté do země," vysvětluje web VTM.

Jan Zajíc
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - guze
17. 5. 2022 20:26
Re: Na silnice bych to nemaloval
Ty ctverecky potrebujes vetsinou jen jednou, par dni potom, co se namalujou, pak uz nikdy … a najit rovnou plochu na dva ctverecky 15x15cm fakt neni problem, ale chapu, byla to ironie ke stavu nasich silnic :-)
Avatar - Kolouš
17. 5. 2022 13:09
hmm
já bych spis řekl, ze to je příprava na přistání polskyho letectva…
Avatar - Ozzman
17. 5. 2022 08:54
Re: souvisí to
Cyklisti jsou nasazeni od NWO, aby vytáčeli poctivé řidiče !
17. 5. 2022 07:56
Na silnice bych to nemaloval
Vydrží to tam maximálně do další zimy. Mimochodem, jak se vám hledá na české silnici rovné místečko pro namalování těch čtverečků?
Avatar - Dinar
17. 5. 2022 07:48
Re: souvisí to
Ale prdlajs, je to příprava pro přistání mezihvězdné flotily, tajná značka mimozemské civilizace, ve skalách na Marsu se dodnes dají najít vytesané podobné znaky, Američani je dávno vyfotili, akorát nám je neukazujou...