Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na Pikes Peak vyrazí i manželka Kena Blocka. Pojede s elektromobilem

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Na letošní ročník závodu Pikes Peak International Hill Climb se vydají dcera i žena zesnulého závodníka Kena Blocka.

Jméno Ken Block si většina z nás spojuje především s rallye a driftováním, v minulém roce se však slavný jezdec objevil i na Pikes Peak International Hill Climb, což je jeden z nejznámějších a nejnáročnějších závodů v USA. Kvůli závadě motoru bohužel skončil ještě před oficiální jízdou, letos se však jméno Block objeví na startovní listině znovu. A rovnou dvakrát.

Jak jsme psali již před několika týdny, na slavnou trať se chystá vyrazit Lia Block, dcera slavného jezdce, která pojede se speciálně upraveným Porsche „Hoonipigasus“. Vůz, který v minulém roce skončil kvůli závadě motoru, chce na vrchol dovézt na počet svého otce. Její jízda přitom nebude měřená, takže nepůjde o soutěžní pokus.

Video se připravuje ...

Na start se ovšem postaví také Lucy Block, manželka Kena Blocka, která pojede v kategorii Unlimited s vozem Sierra Echo EV. Zvláštní kříženec mezi buggy a prototypem má jednoduchý trubkový rám, jedno místo, odpružení s vysokým zdvihem a nízkou hmotnost, která by se měla pohybovat okolo 612 kilogramů.

Vůz je osazen pohonným ústrojím Hypercraft, které se skládá z baterie s kapacitou 55,8 kWh a elektromotoru s výkonem 300 koní a točivým momentem okolo 500 Nm. Maximální rychlost je sice jen 193 km/h, na Pikes Peak je však mnohem důležitější brutální akcelerace v kombinaci se stabilním výkonem, který na rozdíl od vozů se spalovacími motory nebude ve vysoké nadmořské výšce klesat.

Video se připravuje ...

Jet Pikes Peak International Hill Climb nám dává možnost nést Kenova ducha dál a udělat něco, z čeho by byl nadšený,“ uvedla Lucy, která je zkušenou rallye jezdkyní. Kromě toho ale rodina Kena Block vede také neziskovou organizaci 43 Institute, která pomáhá financovat závodníky.

Tuto organizaci pak plánuje podpořit výnosem z prodeje sedmi vozů Block Edition od společností Sierra a Hypercraft, které ponesou stejnou livrej, jako závodní speciál Lucy Block pro Pikes Peak. Navíc budou vozy podepsány rodinnými členy.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme