Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je další bývalá vládní Tatra, tentokrát 603. Dnes jezdí v Norsku

Jan Zajíc
Diskuze (0)

V sedmdesátých letech ji údajně používalo československé ministerstvo vnitra, dnes jezdí v Norsku. Tato Tatra 603, která je na prodej, má za sebou zajímavý život. 

Auto z roku 1974 se po službě na ministerstvu mělo přesunout do Belgie, kde jezdilo pro tamní československou ambasádu. Později se tatrovka dostala do rukou nějakého sběratele a dnes tedy žije v Norsku. A její současný vlastník ji nabízí k prodeji - nebo lépe řečeno, "zvažuje její prodej".

V inzerátu se dočteme, že vůz v letech 2015 až 2019 prošel renovací, která kromě techniky zahrnovala také opravu interiéru. Kabina dostala nové čalounění, použitá látka je prý stejného druhu jako ta původní, kterou česká automobilka používala.

Video se připravuje ...

O pohon se stará vzduchem chlazený 2,5litrový osmiválec, samozřejmě uložený vzadu, poskytující maximální výkon 77 kW. Motor už má bezkontaktní elektronické kondenzátorové zapalování a spojený je se čtyřstupňovou manuální převodovkou. Majitel mimochodem zájemce upozorňuje na drobné úniky oleje.

Jsou tu také nějaké novinky a úpravy, například nový setrvačník, uzpůsobený tak, aby motor mohl využívat moderní spojku a přítlačný kotouč od BMW. Díky této modifikaci se prý 603 výrazně lépe řídí... Další změny zahrnují nahrazení původního benzinového topení za moderní naftové řešení společnosti Webasto nebo připojení 12V baterie.

Prodejce dále tvrdí, že loni renovoval brzdové třmeny, vyměnil pístky a destičky. Kotouče - Tatra 603 měla od roku 1968 kotoučové brzdy všech kol - jsou původní.

A cena? Tatra 603 se zajímavým životním příběhem je k mání za 69.999 eur, což je podle aktuálního kurzu asi 1,72 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme