Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je krásný Mercedes SL. Žehlička s V12 je po prvním majiteli a s nízkým nájezdem

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Mercedes-Benz SL generace R129 si u českých autíčkářů pro charakteristické tvary vysloužil přezdívku "Žehlička". Zajímavý je však i z jiných důvodů. Jeden pozoruhodný exemplář je aktuálně v tuzemsku na prodej.

Luxusní roadster se světu představil na ženevském autosalonu 1989 a v létě téhož roku se začal prodávat. Výroba následně pokračovala až do roku 2001, podle dostupných informací vzniklo 213.089 kusů.

R129 nabízela několik zajímavých vlastností. Designéři a konstruktéři se například výrazně zaměřili na aerodynamiku, výsledkem byl na svou dobu úžasný součinitel odporu 0,32. Důraz byl kladen také na bezpečnost, proto automobilka přišla s novinkou v podobě vystřelovacího ochranného oblouku za hlavami cestujících. Při významném naklonění karoserie - o více než 26 stupňů -, případně při velkém přetížení se zvedl do požadované pozice během 0,3 sekundy, aby ochránil posádku při případném převrácení vozu.

Video se připravuje ...

Mezi zajímavosti rozhodně patří i "dvě" střechy. Vůz byl vybaven nejen klasickým plátnem s elektrohydraulickým stahováním, ale výrobce ke každému autu přidal ještě hliníkovou nasazovací pevnou střechu, takzvaný hardtop. Majitelé si tak mohli vybrat, jestli budou v horším počasí schováni pod skládací plátěnou střechou, nebo zmíněným hardtopem.

V červenci 1992 výrobce do nabídky motorizací zařadil provedení 600 SL (v roce 1993 se jméno změnilo na SL 600) s vidlicovým dvanáctiválcem. Atmosféricky plněná jednotka s označením M120 měla objem 5987 kubických centimetrů a poskytovala maximální výkon 290 kW (394 koní) při 5200 otáčkách za minutu a nejvyšší točivý moment 570 Nm v 3800 ot/min.

V12 byla zpočátku spojena se čtyřstupňovou automatickou převodovkou. Mercedes u této nové varianty uváděl schopnost zrychlit z klidu na 100 km/h za 6,1 sekundy a maximální rychlost elektronicky omezenou na 250 km/h.

A právě jeden velice zajímavý dvanáctiválcový roadster jsme našli v české inzerci. Společnost Davo Car má tv nabídce auto z roku 1993, údajně po prvním majiteli a navíc s velice skromným nájezdem 19.600 kilometrů!

Výbava zahrnuje například kožené čalounění, automatickou klimatizaci, originální audio, tempomat nebo vyhřívaná sedadla. K vozu je prý také kompletní servisní historie. A cena? Mimořádně zachovalé SL s V12 je k mání za 1.999.999 Kč.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme