Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je vzácné Audi R18 TDI Ultra. Speciál pro Le Mans pohání diesel s výkonem přes 500 koní

Jan Zajíc
Diskuze (43)

Jestli patříte mezi fanoušky čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans, pak tohle auto jistě znáte. 

Vždyť v roce 2011 Audi R18 TDI Ultra, speciál nejvyšší kategorie LMP1 (Le Mans Prototype), závod ovládlo. V kabině vítězného vozu (dvě R18 měly v závodě nehodu) se tehdy vystřídala trojice Marcel Fässler, André Lotterer a Benoît Tréluyer.

O pohon se prototypu staral turbodmychadlem přeplňovaný vznětový vidlicový šestiválec o objemu 3,7 litru a výkonu minimálně 397 kW. V Audi podle dostupných informací postavili osm exemplářů, přičemž do současnosti se jich dochovalo šest. A prý jen jeden funkční se nachází v soukromých rukou.

Ano, je to právě to auto, které si můžete prohlédnout v galerii. A také jde o auto, které je momentálně na prodej, nabízí ho lucemburská společnost Art & Revs.

Podle prodejce jde o vůz s šasi #100, který nikdy nezávodil. V Audi ho používali především k testování a homologaci, na některá klání však byl připraven jako "náhradník".

Zajímavé také je, že auto bylo v roce 2013 upraveno tak, aby vypadalo jako tehdejší hybridní R18 e-tron quattro. O pět let později ale u Audi Sport dostalo zpátky svou podobu z roku 2011. A od té doby se prý nepohnulo.

Prodejce dále tvrdí, že prototyp je připraven vyrazit na závodní okruhy, přičemž životnost motoru odhaduje na 10 tisíc kilometrů a sekvenční převodovka údajně vydrží nějakých 7 tisíc km. Novému majiteli pak se servisem prý pomůže bývalý inženýr týmu Audi Sport.

A cena? Ta je bohužel jen na vyžádání. Ale rozhodně nebude nízká.

Jan Zajíc
Diskuze (43)

Doporučujeme

11. 3. 2021 14:04
Re: Smrad dieselu
Urcite pro to mas podklady.
Z web of science?
:D :D

Stejne jako Dinar. A na aktivisticke zavadeni dieselu v LeMans taky.
:-)
Dinare?
Avatar - speedfred
11. 3. 2021 12:44
Re: Smrad dieselu
Ja mám pocit že sa tu strašne otepľuje jedine populácia a nie zem. :-[]
Avatar - Stejsn
11. 3. 2021 12:33
Re: Ocas
Takže se tím v ostrých zatáčkách opírá o vzduch.
11. 3. 2021 12:13
Re: Smrad dieselu
Naposledy jsem v Radotíně jezdil na benzínových. EV bych klidně rád vyzkoušel. Oni ty benzínový zase tak moc nejedou. Dovedu si představit, že odezva na plyn bude mnohem lepší u EV.
11. 3. 2021 12:07
Re: Ocas
Zajímavý. Díky :yes: